Krupku čeká třetí pokus o regulérní volby

10.09.2011 6:45

A ani třetí pokus se zřejmě neobejde bez korupční pachuti. Sdružení Zdravá Krupka, které proti kupčení nejvíce bojovalo, na svém webu uvedlo, že se ve městě opět šíří zvěsti o tom, že Romům kdosi slibuje 300 korun za hlas.

Krupku čeká třetí pokus o regulérní volby

Už potřetí během necelého roku půjdou ke komunálním volbám obyvatelé čtrnáctitisícové Krupky na Teplicku. Předchozí dva pokusy pokaždé zneplatnil soud kvůli machinacím s hlasy sociálně slabých. A ani tentokrát není atmosféra právě klidná. Aktivista Pavel Horák ČTK řekl, že během týdne zaznamenal několik zvěstí, že někdo nabízel lidem za hlasy peníze. Město stále nemá funkční zastupitelstvo a hospodaří v provizoriu.

Za vaše hlasy zaplatíme

V městečku na úpatí Krušných hor se za poslední rok zhmotnily slabosti české volební legislativy. První pokus o regulérní volby ztratil auru neposkvrněnosti už po pár minutách. Hned po otevření volebních místností. Na parkovišti uprostřed problémového sídliště Horní Maršov se shromáždilo několik desítek Romů, kterým kdosi rozdával vyplněné volební lístky i s třísetkorunovým úplatkem a mikrobusy je pak odvážely do volebních místností.

Podle některých svědků všemu přihlížel z auta místostarosta Zdeněk Matouš. Ten jakoukoli spojitost s kupčením opakovaně popřel. Ve městě se už před tím objevovaly letáky, mezi řádky slibující za hlas peníze. Policie porušení volebního zákona neshledala. To byla polovina října.

Krajský soud sice napoprvé volby posvětil, ale skupina menších stran pak uspěla s ústavní stížností a volby se nakonec opakovaly. I 7. května se množily zvěsti o kupčení a krátce po poledni řekli dva Romové před nahrávacími zařízeními České televize, Českého rozhlasu a ČTK, že za svůj hlas dostali stokorunu. To se jim prý zdálo málo, prý je jeden z organizátorů kupčení o část peněz ošidil. 

U soudu sice svou výpověď korigovali, ale rozhodnutí znělo opět stejně: volby se budou opakovat, ale se stejnými kandidátkami jako v říjnu. Verzi o kupčení potvrdily i shodně vyplněné lístky, které se v urnách našly. 

Doposud vždy uspěl i Matouš

A ani třetí pokus se zřejmě neobejde bez korupční pachuti. Sdružení Zdravá Krupka, které proti kupčení nejvíce bojovalo, na svém webu uvedlo, že se ve městě opět šíří zvěsti o tom, že Romům kdosi slibuje 300 korun za hlas. "Já zatím žádné konkrétní poznatky nemám, ale vím o manželích, kterým prý někdo nabízel za jejich hlasy 600 korun," řekl ČTK Horák. K sobotnímu průběhu voleb je prý spíše skeptický, hlavně nízká volební účast prý nahraje opět těm, kteří by kupčení organizovali. "Budou tu Mariánské slavnosti a předchozí věci by je mohly vyburcovat, ale jinak bude účast spíš nízká," řekl.

V obou dosavadních hlasováních vyhrálo uskupení ČSNS 2005 a Šance pro město, vedné právě Matoušem. Poprvé získalo 23,2 procenta, podruhé 20,8. Při druhém hlasování ale jeho ztrátu kompenzoval prakticky identický nárůst hlasů u údajně spřízněných Sportovců pro Krupku. Ve druhém hlasování si polepšila Zdravá Krupka, která skončila druhá s 14,2 procenta. Voleb se tehdy účastnilo 35,02 procenta voličů.

Opozice vinila v minulosti Matouše a také starostu Milana Puchara (ODS), že se snaží za každou cenu udržet u moci, aby mohli maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Podle Reportérů České televize Matouš koupil v roce 2005 levně pozemky, které pak díky změně územního plánu získaly na ceně; vydělat měl asi 43 milionů korun. Puchar i Matouš odmítají, že by pochybili.

Související:

Krupka zase volí, s hlasy se obchoduje i tentokrát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…