Tucet ze seznamu nejhledanějších teroristů je i po deseti letech na útěku

11.09.2011 12:39

V reakci na děsivý útok z 11. září 2001 zveřejnila zhruba měsíc poté americká vláda seznam nejhledanějších teroristů. Tehdy čítal dvaadvacet jmen. Deset let poté zůstává dvanáct z nich stále na útěku, tři se podařilo zatknout a sedm bylo zabito. Mezi nimi i ten nejznámější Usáma bin Ládin, kterého zlikvidovalo americké komando začátkem letošního května.

Tucet ze seznamu nejhledanějších teroristů je i po deseti letech na útěku

Zhruba měsíc po útocích 11. září 2001 zveřejnila americká vláda seznam nejhledanějších teroristů, který zpracoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Zařazeny na něj mohly být jen osoby, které již velká porota některého z amerických soudů obvinila z terorismu. Proto se na něj dostalo dvaadvacet mužů, kteří se podle soudů podíleli na teroristických útocích v letech 1985 až 1998.

Nejvíce obviněných bylo za podíl na útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii v roce 1998, při nichž zemřelo přes dvě stě lidí a další stovky byly zraněny. Čtveřici mužů byl připsán podíl na útoku na ubytovnu amerických vojáků v Saúdské Arábii v roce 1996, při kterém zahynulo dvacet lidí a stovky utrpěly zranění.

Mozek" útoku z 11. září čeká na vojenský soud

Mezi dvaadvaceti muži na seznamu nejhledanějších teroristů byl nejznámějším Usáma bin Ládin, po němž USA původně pátraly v souvislosti s útoky proti velvyslanectvím v Keni a Tanzanii. Bin Ládina, který byl strůjcem útoků na New York a Washington, nakonec začátkem letošního května zabilo americké speciální komando v pákistánském Abbottábádu.

Dlouholetý symbol terorismu pak nahradil v čele mezinárodní teroristické sítě Egypťan Ajmán Zavahrí, který na seznamu hledaných teroristů nadále zůstává. Naopak dalšího ze známých teroristů na seznamu - Chálida Šajcha Muhammada, který bývá označován za „mozek" útoků z 11. září 2001 - se podařilo v březnu 2003 dopadnout. Nyní je obviněn z terorismu a vraždy a čeká na vojenský soud na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Nový seznam čítá jedenatřicet jmen

Z původního dvaadvacetičlenného seznamu zůstává deset let po zveřejnění stále dvabáct teroristů na útěku, tři se podařilo zatknout a sedm bylo zabito. Původní seznam nejhledanějších teroristů, který Spojené státy zveřejnily 10. října 2001, byl několikrát aktualizován. Momentálně obsahuje jedenatřicet jmen.

K věci:

Kdo zpochybňuje 11. září, trestuhodně lže, zlobí se záchranář 

Američan fandí Hájkovi: Racionálně uvažující lidé by s ním problém mít neměli 

Hájek o 11. září letos pomlčí. Má zákaz od prezidenta 

Foto: paulczynski.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…