Nové placení ve zdravotnictví se možná odloží. O rok

12.09.2011 10:23

Zdravotnická péče zatím nebude rozdělená na standard a nadstandard. Odborné společnosti budou potřebovat na přípravu seznamu nadstandardů další tři měsíce. Původně měly být hotové už v polovině září, aby mohla reforma platit od ledna příštího roku. Informují o tom Hospodářské noviny.

Nové placení ve zdravotnictví se možná odloží. O rok

Ministerstvo zdravotnictví zatím neobdrželo oficiální zprávu o tom, že se jeden z nejsledovanějších pilířů zdravotnické reformy zpozdí. „S odbornými společnostmi budeme jednat v tomto týdnu. Pokud ale budou mít důvodné argumenty pro prodloužení termínu, budeme je muset akceptovat," řekl Hospodářským novinám šéf kabinetu ministra zdravotnictví Jan Růžička.

Šéf dermatologů Petr Arenberger po jednání České lékařské společnosti prohlásil, že se zřejmě nestihne spustit změny ve zdravotnictví od příštího roku.

Otestují se alespoň čtyři nadstandardy. Například měkká oční čočka

Ministerstvo zdravotnictví ale v příštím roce nadstandardy alespoň otestuje. Lidé si budou moci připlácet na tři až čtyři věci.

„Řekli jsme si, že do sazebníku výkonů pro příští rok zapracujeme to, co jako nadstandard už reálně existuje dnes. Třeba měkkou oční čočku, kde není o čem debatovat. Tím si prošlápneme cestu," prozradil HN Pavel Vepřek, poradce ministra Leoše Hegera (TOP 09).

Vepřek dodal, že celkový seznam nadstandardů by měl začít platit až o rok později. „V polovině příštího roku seznam vydáme tak, aby se na to mohli všichni připravit, a platit začne od ledna roku 2013," tvrdí Vepřek.

Také zdravotní pojišťovny chystají nabídnout připojištění na dražší péči až příští rok. „Zatím se na to chystáme a zvažujeme varianty. Nabídku ale nastartujeme až s novým zákonem o zdravotních pojišťovnách v roce 2013," vysvětlil HN Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…