Brno je plné bezdomovců a narkomanů. Peníze na ně nemá

28.09.2011 6:39

Bezdomovců přibývá. A peněz pro ně je stále méně. Ani druhému největšímu městu v republice se nevyhnul stále tíživější sociální problém. Proto je částečně potěšující zprávou, že se do sociální oblasti pro lidi bez přístřeší podařilo sehnat alespoň nějakou hotovost.

Brno je plné bezdomovců a narkomanů. Peníze na ně nemá

 Regionální rada Jihovýchod podpořila 18 miliony korun dva projekty sociální pomoci pro osoby bez domova na území města Brna. Diecézní charita Brno získala dotaci ve výši více než devět milionů korun na vybudování denního centra a noclehárny. Město Brno připravilo projekt Městského střediska krizové pomoci pro osoby v tísni za 8,9 milionů korun.

Brněnský okruh se škrtacího pera Bárty vyhnul. Stavba bude pokračovat   

Diecézní charita Brno zatím nabízí lidem bez přístřeší své služby v nevyhovujících prostorách domu na Bratislavské ulici. Díky evropským dotacím zrekonstruuje zadní trakt budovy a zřídí nízkoprahové denní centrum, kde klienti mohou trávit volný čas nebo si připravit jídlo. Nový oddělený azylový dům pro muže a ženy s celkovou kapacitou 25 lůžek nabídne ubytování lidem bez domova.

Nonstop služba chybí

I tak v Brně stále není služba, která by poskytovala akutní krizovou pomoc osobám bez přístřeší nonstop. Tento nedostatek město Brno řeší vybudováním Městského střediska krizové sociální pomoci. Kromě krizové pomoci 24 hodin denně lidé bez domova přenocují v důstojných podmínkách nové noclehárny. Navíc jim bude k dispozici lékař, protože často nemají přístup ke zdravotní péči. Středisko se také zapojí do projektu „Využití nepotřebného jídla pro lidi bez domova". Nepotřebné jídlo z brněnských restaurací je předáváno lidem bez domova.

Lidí bez domova je více a více

Počet bezdomovců v Brně přitom neustále stoupá. V roce 2010, kdy proběhl poslední průzkum, se sčítání zastavilo na čísle 1 400, což je od roku 2006 nárůst o 14%. Jen přibližně třetina  z nich má šanci využít azylových domů a podobných lůžkových zařízení. V minulém roce vznikl Azylový dům v Křenové ulici s 36 lůžky. Noclehárny pro lidi bez domova již fungují v Podnásepní ulici, na Vídeňské ulici, Mlýnské a Karlově ulici.

Drogy jsou stále větší hrozbou

Stále nebezpečnějším problémem pro některé sociální vrstvy včetně lidí bez domova či bez práce je užívání drog. Stále oblíbenější a také hrozivější je přitom heroin, který se rozmáhá především v Romy hojně obývané čtvrti Brna nazývané brněnský Bronx. Naposledy zde brněnský policejní tým Toxi zabavil neuvěřitelných 2 250 již připravených dávek - psaníček určených k distribuce. „Drogy rozšiřovala za tuto trestnou činnost již dříve trestaná šedesátiletá žena a její osmatřicetiletá dcera. Část dávek byla u dcery v ubytovně v ulici Marie Kuncové a další část měla matka v ulici Cejl," uvedl pro Parlamentnílisty.cz policista Pavel Šváb. Podle odborníků je zvýšená konzumace drog především mezi Romy vážným problémem, který přímo souvisí se zvyšující se kriminalitou v některých částech města.

Dotace jako lék

Díky evropským dotacím z ROP Jihovýchod realizuje již šest projektů za 61 milionů korun, které řeší situaci lidí bez domova, dětí a mladistvých, osob propuštěných z vězení, léčeben nebo týraných žen. Tyto projekty město uvede v život postupně do roku 2012.

Regionální rada Jihovýchod vyhlásila další možnost čerpat evropské dotace na podporu zařízení neziskové sociální péče. Až do konce letošního roku mohou obce od 500 do 50 000 obyvatel, jimi zřízené organizace, svazky obcí a nestátní neziskové organizace podávat projekty chráněného bydlení, nízkoprahových denních center nebo projekty na zkvalitnění péče o seniory v pobytových zařízeních. Regionální rada Jihovýchod rozdělí do sociální oblasti ještě 360 milionů korun.

Více zpráv z Jihomoravského kraje najdete ZDE

Foto: archiv redakce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…