Brněnský okruh se škrtacího pera Bárty vyhnul. Stavba bude pokračovat

20.08.2010 15:13

Primátor Brna Roman Onderka si oddechl. Vít Bárta totiž slíbil na své návštěvě jihomoravské metropole dokončení velkého městského okruhu. Bárta totiž škrtá v položkách rozestavěných staveb rychlým perem a tak hrozilo, že i tento okruh nebude dokončen. Podle Onderky by to v tomto případě byla hotová kalamita.

Brněnský okruh se škrtacího pera Bárty vyhnul. Stavba bude pokračovat

Ministr dopravy Vít Bárta se v pátek ráno vydal vlakem do Brna. Aby s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a primátorem Brna Romanem Onderkou projednal, co bude v seznamu dopravních staveb dokončeno a co ne. Politici jednali především o železničním uzlu Brno, silničních projektech a o brněnském velkém městském okruhu.

Městský okruh se nachází téměř před dokončovací fází. „Myslím, že si mohu dovolit říci, že názor ministra dopravy je poměrně jasný. Stavba velkého městského okruhu, konkrétně Dobrovského tunely, bude pokračovat," řekl k tomu nakonec s vidtelnou úlevou Hašek.

„Tohle sdělení je pro mě, jako pro primátora, velmi důležité a velmi závazné," zmínil  pak k tomu primátor Onderka. „Chci panu ministrovi poděkovat. Zastavení tohoto projektu by bylo katastrofou pro padesát tisíc obyvatel Králova Pole, Žabovřesk a Řečkovic," dodal.

Tunely, klíčové stavby brněnského městského okruhu, stavbaři podle primátora dostavějí příští rok a v roce 2012 se uskuteční jejich kolaudace.

Dálnice do Vídně bude zastavena částečně

Hejtman Hašek také informoval, že do roku 2014 by měly výrazně pokročit práce na stavbě obchvatu Mikulova, který je na české straně stěžejním dílem pro dokončení rychlostní silnice mezi Pohořelicemi a Vídní.  Mezi státy totiž existuje mezivládní dohoda o propojení rychlostní silnice R52 z Brna do Vídně.

Jednání s Bártou v tomto bodě označil hejtman za korektní, věcné a prosté politického populismu. „Je jasné, že ministr přináší zprávy, které odpovídají stavu státní pokladny," konstatoval Hašek.

Na přesun brněnského nádraží teď nemá vláda peníze

Bárta ovšem přinesl i jednu špatnou zprávu. Zmínil totiž, že na přesun brněnského hlavního nádraží a na celkovou rekonstrukci železničního uzlu v Brně nemá v současné době stát peníze.

"V investičním plánu na příští rok tyto peníze nemáme. Neznamená to však, že je přesun brněnského nádraží mrtvý. Budeme hledat možnosti, jak do budoucna celý projekt za dvacet miliard korun realizovat," řekl Bárta.

Vysvětlil také, že do roku 2013 ani stát, Jihomoravský kraj, či město Brno na projekt rekonstrukce železničního uzlu nestihnou čerpat peníze z fondů Evropské unie.

„Mohu však oznámit, že budeme dál pracovat s městem Brnem i krajem na tom, aby se v budoucích letech stala tato investice jednou z vládních priorit," vysvětlil Bárta s tím, že jeho ministerstvo navíc poskytne experta do brněnského stavebního grémia odborníků, které celou přestavbu železničního uzlu investičně připravuje.

Bárta pochválil Haška, ale nakonec i sebe

Bárta mezi přesunem z Brna do Mikulova také sdělil, že vítá konstruktivní spolupráci s Asociací krajů. „Pracovní skupina zde začíná spolupracovat velmi příkladně, " zmínil.

Jeho resort sice bude muset oproti minulému roku škrtat o 35 procent, ale i tak prý našel v účetnictví ministerstva dopravy mezery, kde se dají najít úspory.

„Momentálně nejen škrtáme a zastavujeme, ale našli jsme úspory v řádu miliard. Tyto peníze se dají použít pro tento i příští rok. Rád bych tyto úspory ukázal nad účetními tabulkami, aby bylo jasné, že ministerstvo dopravy již přestane mít nálepku nedobrého hospodáře," dodal k tomu Bárta v minirozhovoru pro Českou televizi.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…