ODS hodlá ubránit peníze pro Prahu v Brně. Janošíkovské řešení nechce

17.09.2011 9:26

Občanští demokraté v Brně představí svůj protinávrh rozpočtového plánu, který čtyřem největším městem výrazně omezuje rozpočet a naopak jej zvyšuje městům menším.

ODS hodlá ubránit peníze pro Prahu v Brně. Janošíkovské řešení nechce

Ministerstvo financí připravilo zákon podstatně posilující rozpočty menších měst na úkor těch největších. To ovšem ODS označuje za "jánošíkovské řešení". Návrh ODS zní jinak, Praze a třem dalším velkým městům peníze neubírat. Naopak metropoli přilepšit zhruba o půl miliardy a něco málo přidat menším městům a obcím.

Na dnešním setkání starostů v Brně plánuje ODS představit tento svůj návrh. Aktuálně.cz informovalo o tom, že poslanec občanských demokratů Vladislav Vilímec bude Kalouskův protinávrh konstruovat tak, aby přihrával peníze spíše městům nad 50 tisíc obyvatel. Navrhuje oslabit vliv velikosti katastru obce na rozdělování peněz a posílit motivační složku.

"Teď profitují malé obce s malou hustotou zalidnění a velkým katastrem. Naším cílem je, aby se nemohlo stát, že by město kolem 20 nebo 30 tisíc obyvatel dostávalo v průměru na obyvatele méně než obce, které mají kolem 200 obyvatel," komentoval to na dotaz Aktuálně.cz poslanec Vilímec.

Psali jsme:
Primátor Onderka: Pokud projde Kalouskův návrh, pro Brno to bude katastrofální

Kalousek nahrává svému "dvojčeti TOP 09"

ODS tímto jednáním reaguje na návrh ministra financí Kalouska, který vychází vstříc politickému hnutí Starostové a nezávislí. Starostové a nezávislí chtějí dotace pro obce rozdělit spravedlivěji, především posílit rozpočty malých obcí a menších měst na úkor Prahy a dalších tří velkých měst.

Praha by přišla o více než 2 miliardy 

Podle Kalouskova návrhu by si přilepšily všechny obce a města do 100 tisíc obyvatel. Města se 100 až 150 tisíci obyvateli by měla příjmy na hlavu jako dosud. Naopak čtyři největší města by přišla o 5 miliard korun ročně, Praha pak o 2 miliardy a 200 milionů korun.

Ministr financí argumentuje tím, že ve čtyřech největších městech žije 20 procent obyvatel ČR, ale z výtěžku sdílených daní dostávají bezmála 45 procent.

Už teď je tedy jasné, že protinávrh připravovaný ODS Starosty neuspokojí. Proti budou zejména ti z malých obcí a menších měst, kteří už na příští týden svolali do Prahy demonstraci.

Návrh vzbuzuje nespory v koalici 

Kvůli rozpočtovému určení daní už padala silná slova i v koalici. Předseda Starostů a koaliční vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík pronesl, že nebude-li zákon podle Kalouska, nebude koalice.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas označil návrh za "levičácký" a "jánošíkovský".

Čtěte také:

Praha bude mít rozpočet na internetu. Turnikety v metru ale neplánuje

Svoboda k rozpočtu Prahy: Vyrovnanost, stabilita, nízká zadluženost...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…