Jarolím hodil Babiše i protikorupčníky do jednoho pytle: Tlachy a žádné skutky

19.09.2011 20:59

Babiš je další člověk, který o korupci jen mluví a nekoná, reaguje na pondělní rozhovor českého miliardáře v Hospodářských novinách místopředseda véček Tomáš Jarolím. Šéf české Transparency International David Ondračka a Hana Marvanová z iniciativy Veřejnost proti korupci ale Babišova slova vítají.

Jarolím hodil Babiše i protikorupčníky do jednoho pytle: Tlachy a žádné skutky

Vlažný přístup k boji proti korupci v Česku vyvolává stále více reakcí. Zatím nenaplněné předvolební sliby o mnohem ráznějším postupu proti nekalým praktikám propojujícím byznys s politikou začínají kromě řadových občanů a osobností zejména z oblasti kultury motivovat k jisté aktivitě i lidi z prostředí byznysu. Poté, co skupina podnikatelů založila na jaře 2011 Nadační fond proti korupci, začal poměrně kriticky o českých poměrech otevřeně hovořit i nekorunovaný král českého zemědělství a jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš.

Čtěte také: V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš


Zatímco zástupci nevládních organizací a spolků bojujících proti korupci tuto iniciativu vítají, místopředseda strany, jíž se protikorupční boj podařilo na jaře 2010 prodat jako hlavní téma své předvolební kampaně, říká, že jde jen o další plané řeči. Skutek prý ale utekl i v případě mnoha členů jeho Věcí veřejných.

Kozel zahradníkem

"Udělat kozla zahradníkem, to je první věc, co mě napadne, když se dozvím, že Babiš kritizuje korupční prostředí v této zemi. Stojí za ním tolik podivných věcí. Nepřekvapuje mě to, ale říkám si, jestli je ten člověk soudný. V případě jeho podnikání je těch otazníků mnoho," reaguje pro ParlamentníListy.cz na Babišova ostrá slova v pondělních HN druhý muž Véček Tomáš Jarolím.

Naráží tak zřejmě na několik kauz, ve kterých rodák z Bratislavy sice figuroval, vždy ale vyšel s čistým štítem. Například na jaře 2008 se objevily informace o policejním odposlechu Babiše v souvislosti s výšetřováním machinací spojených s firmou Čepro. Babiš se tehdy nechal slyšet, že o akci policistů ví hned z několika zdrojů. Podle novináře Jaroslava Kmenty z Mladé fronty Dnes měl zavražděný boss českého podsvětí František Mrázek krátce před svou smrtí zkoušet získat kompromitující materiály právě na Babiše.


V ČR se prý jen tlachá. Ve VV občas také

Prohlášení podobná těm Babišovým podle Jarolíma jen pomáhají vytvářet dojem, že se s korupcí konečně něco dělá, což prý ale ve většině případů není pravda. Uvádí příklad z tiskové konference pořádané Nadačním fondem boje proti korupci. "Byl jsem tam přítomen a jen ze slušnosti vůči paní Marvanové a ostatním jsem nevstal a neřekl, co si o tom myslím. Tedy že jde jen o tlachání, zatímco boj proti korupci je z mého pohledu o odhalování konkrétních korupčních kauz, což se zde příliš neděje," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

Výše vyřčené se podle něj dá mnohdy vztáhnout i na některé členy Věcí veřejných, ve kterých působí jako člen nejužšího vedení. "Mluvíme o tom, ale výsledky se nedostavují. V případě VV nehovořím o odhalování konkrétních kauz, navíc výsledky z jejich vyšetřování si vyžádají nějaký čas, ale proč jako VV například důrazněji nepožadujeme zákon o prokázání majetku," ptá se svých stranických kolegů Jarolím. Véčka prý už vědí, na čem jsou se svými koaličními partnery TOP 09 a ODS, o to častěji by je ale měly s konkrétními návrhy zákonů konfrontovat.

Marvanová: Lidé mlčí, mají oprávněný strach

Hlavní tvář iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová naopak aktivitu Andreje Babiše vítá. "V momentě, kdy o problému začíná hovořit podnikatelská sféra, je to pro vnímání korupce jako problému velkým přínosem. Vadí mi ale, že zde není hlas podnikatelů a zástupců firem slyšet více. Mám pocit, že je zde silně zakořeněn pocit strachu o vlastní zakázky," říká Marvanová ParlamentnímListům.cz a dodává, že o korupci nechtějí hovořit ani řadoví občané ze strachu z perzekuce. Uvádí příklad "svého" straníka Zdeňka Kořistky z US-DEU, kterému měli lobbisté Marek Dalík a Jan Večerek nabídnout 10 milionů korun za pád vlády vedené tehdy Grossovou ČSSD. Výsledkem bylo zpochybnění Kořistkovy výpovědi a osvobození Dalíka s Večerkem.

Babišova slova o korupcí prolezlé zemi uznává i ředitel české pobočky mezinárodní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka. Narozdíl od Jarolíma věří tomu, že velcí podnikatelé začnou kromě prohlášení pro tisk podnikat i konkrétní kroky. "Jejich roli vidím například v podpoře různých fondů, popřípadě zveřejňování tzv. zákulisních informací. I na jeho příkladě je každopádně vidět, jaký posun v české společnosti nastal. Ještě před pěti lety by byl člověk, otevřeně o korupci hovořící, označen jako buřič a šiřitel poplašných zpráv," nechal se slyšet Ondráčka. Lidé formátu Babiše prý budou pro byznysmeny příkladem a proto je Babišovi za jeho slova vděčný.

Nekorunovaný král českého zemědělství, jehož podniky zaměstnávají okolo 20 tisíc lidí, poskytl rozhovor deníku HN. "Je to neuvěřitelné, ale dokonce i on mluví, jako by korupce tady nebyla. Když jeho slova slyšíte, je všem jasné, že z boje proti rozbujelé korupci u nás nic nebude," prohlásil na adresu prezidenta Václava Klause. V souvislosti s Klausem uvádí v rozhovoru i konkrétní příklad pokusu o korupci. V době, kdy Klaus vetoval zákon o povinném přimíchávání biosložky do paliv, týkající se i Babišovy firmy Preol, měli jej údajně navštívit lidé, schopní "za jisté protislužby" zajistit, aby prezident zákon nevetoval. Nekontrolovaná korupce podle podnikatele přišla do ČR s nástupem Pavla Béma na pražský magistrát a jmenováním exšéfa ODS Mirka Topolánka premiérem.


Čtěte také:

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…