Výkup vajec na desetiletém dnu. Spotřebitelské ceny však neklesly

21.09.2011 11:38

STATISTIKA Zemědělský výrobce dostal letos v květnu za jedno slepičí vejce v průměru 1,22 Kč, což je nejméně od roku 2000. Spotřebitelské ceny však zůstaly prakticky na stejné výši, kupující za deset vajec zaplatil před lety i nyní kolem 21 korun.

Výkup vajec na desetiletém dnu. Spotřebitelské ceny však neklesly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Zemědělští výrobci si mohli pochvalovat ceny vajec v letech 2000 a 2008, kdy se cena jednoho pohybovala na úrovni dvou korun, nebo v roce 2004, kdy tuto hranici výkupní ceny výrazně překročily. V květnu letošního roku však za jedno slepičí vejce dostali v průměru 1,22 Kč, což je nejméně od roku 2000.

Vysoko nad touto hladinou se však udržují spotřebitelské ceny. V polovině roku 2010 byla průměrná spotřebitelská cena za deset slepičích vajec 21,31 Kč. Nejvýše vystoupala cena v kraji Vysočina (23,12 Kč/10 ks), nejnižší v Ústeckém kraji (19,90 Kč/10 ks) a Libereckém kraji (19,93 Kč/10 ks). Také před deseti lety, v květnu 2001, zaplatil kupující za deset vajec v průměru přes 21 korun.

Domácí trh zaplavují vejce dovážená z Polska

Z dat zveřejněných Státním zemědělským intervenčním fondem dále vyplývá, že Česko dováží mnohem víc vajec, než jich exportuje. V roce 2010 dovezlo téměř 23 tisíc tun vajec ve skořápce a přes 10 tisíc tun vaječné hmoty, naproti tomu vyvezlo necelých 8 tisíc tun vajec a přes 4 tisíce tun vaječné hmoty.

Dováží se téměř výhradně vejce konzumní, hlavním dodavatelem (téměř 90 procent) je Polsko. V exportu tvoří konzumní vejce jen zhruba 55 procent (ze dvou třetin jsou vyvážena do Německa), zbytek jsou vejce násadová, jejichž jednotková cena za kilogram je v porovnání s konzumními vejci asi čtyřikrát vyšší.

K věci:

Bulvár zjišťoval platy. Máme se lépe než před deseti lety 

Naučíme lidi jíst vodu, nadávali Fuksovi u Jílkové obchodníci 

Smutná zpráva o českých zemědělcích. Odpadávají jeden po druhém 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…