Naučíme lidi jíst vodu, nadávali Fuksovi u Jílkové obchodníci

06.05.2011 12:12

Jídlo nám od příštího roku zhořkne v ústech. Potraviny se totiž od příštího roku zdraží kvůli zvýšenému DPH. Obchodníci varují: situace je prý vážná. Nejenže se v důsledku vyššího DPH budou muset spotřebitelé uchýlit k nákupu levnějších, nekvalitních potravin, ale je pravděpodobné, že mnoho obchodníků zkrachuje. Nejen o tom, zda je situace opravdu tak dramatická, s Michaelou Jílkovou a zástupci veřejnosti v pořadu Máte slovo diskutoval ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Naučíme lidi jíst vodu, nadávali Fuksovi u Jílkové obchodníci

„Je to hnus, velebnosti," shrnul jeden z posluchačů rádia Impuls, jehož názor v úvodu pořadu zazněl, postoj většiny české veřejnosti k chystanému zvýšení DPH u potravin. A prezident Potravinářské komory Miroslav Toman souhlasí. „Vláda nás bude nutit, abychom prodávali levné potraviny. Obchod už nemá kam couvnout, bude tedy muset promítnout DPH do ceny," varuje před zásadním zdražením potravin.

Náklady na zvýšené DPH ponese samozřejmě občan, neskrývá Ivan Fuksa. Na jednoduchou otázku, o kolik se vlastně potraviny od příštího roku zdraží, však Michaele Jílkové odpovědět nedokázal. „Rozumím tomu, že se vám líbí mluvit pouze o DPH, ale problém je mnohem širší," upozornila ho moderátorka. „Obchodníkům a výrobcům se zvyšují vstupy. Pan Toman prohlásil, že ceny potravin obchodníci zvýší až o deset procent - protože o tolik jim narostly náklady - k tomu si připočtěme DPH," vypočítává, co všechno v příštím roce ovlivní cenu potravin.


Lidé budou bez peněz, komu budeme prodávat...

„Zvyšovat cenu DPH na potraviny v době, kdy cena potravin tak jako tak roste, nemá vůbec žádnou logiku," připojuje se k výtkám vůči vládě prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. „Vím, že vláda ty peníze potřebuje, ale jsou i jiné metody výběru daní. Platy jdou dolů, energie jde nahoru - co budou lidé dělat? My jako maloobchodníci se bojíme, komu vlastně budeme prodávat!"

Jeho obavy sdílí i veřejnost. Například biofarmář používá ještě tvrdší slova: „Budeme učit lidi jako onoho příslovečného koně nejíst a možná se nám to jednou podaří natolik, že nám lidé umřou - pokud budeme nastavovat špekáčky vodou a podobně. Jako prvovýrobci budeme nuceni nárůst cen sanovat," varuje před zhoršením kvality potravin v důsledku zdražování.

Jak souvisí zdražování potravin s důchody?

Už tento úvod debaty předznamenal průběh následujících 40 minut. V těch se totiž ministr zemědělství Ivan Fuksa ocitl pod ostrou palbou. Jak se ukázalo, vláda dosud nebyla schopná veřejnosti vysvětlit, jak vlastně zvyšování cen potravin souvisí s plánovanou reformou důchodů. A v Máte slovo! to Ivan Fuksa rozhodně nenapravil.

„Řekněme si to narovinu, kromě Slovenska a Dánska není v celé EU tak vysoké DPH na potraviny jako u nás!" upozornila Michaela Jílková ministra zemědělství.  „A řekněme s to upřímně: pořád sice jako vláda mluvíte o důchodech, otázkou však je, zda se důchodu vůbec dožijeme, když budeme v důsledku zdražování muset jíst nekvalitní potraviny!"

Máte slovo sledovala téměř pětina diváků

Nejnovější díl pořadu Máte slovo byl nejsledovanějším čtvrtečním pořadem České televize. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že se na něj dívalo 616 tisíc diváků a podíl sledovanosti dosáhl 18,5 procenta.

Máte slovo s Michaelou Jílkovou:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…