Okolo ochrany osobních údajů je zbytečný humbuk, tvrdí expert

26.09.2011 16:15

Právo na získání informacemi často koliduje s ochranou osobních údajů. Odborník na veřejnou správu Oldřich Kužílek z neziskové organizace Otevřená společnost během online rozhovoru pro iHNed.cz uvedl, že hranice soukromí má být v případě, kdy jde o veřejné peníze a rozhodování, posunuta více k otevřenosti.

Okolo ochrany osobních údajů je zbytečný humbuk, tvrdí expert

Dlouho jak v bavlnce bez kontroly veřejnosti si léta žili příjemci štědrých odměn a bonusů ve státních úřadech. Letos ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že úřady musí poskytovat informace o odměnách za práci, protože jsou čerpány z veřejných prostředků. Přesto se tomuto verdiktu veřejná správa stále vzpírá.

Podle experta na veřejnou správu Oldřicha Kužílka se okolo ochrany osobních údajů dělá nepřiměřený humbuk. „Já jsem taky ochránce soukromí, ale jeho hranici v případě, kdy jde o veřejné peníze a rozhodování, vidím posunutou více k otevřenosti. Bezpečnost může ohrozit údaj o přesné adrese, telefonním čísle, majetku," prohlásil v online rozhovoru pro iHNed.cz Kužílek.

Chybí sankce za porušení povinnosti poskytnout informace

Připomněl, že existuje více zemí, kde jakýkoliv příjem z veřejných peněz je skutečně veřejný. „Lidé si na to zvykli a berou to za samozřejmou daň za to, že pracují pro stát, tedy „pro ostatní za jejich peníze". Navíc získaná informace může pomoci odhalit závažné nepravosti a v důsledku tak ušetřit ze společné kasy," upozornil Kužílek.

Odborník z neziskové organizace Otevřená společnost spatřuje problém při vymáhání práva na informace v tom, že v ČR neexistují sankce za porušení povinnosti poskytnout informace. „Přitom ve většině jiných zemí jsou sankce zavedeny, někdy dokonce i dost přísné, včetně trestních a možnosti ztráty svobody. Finanční sankce jsou běžné a uplatňují se," poukázal Kužílek.

Přehnaně agilní Úřad pro ochranu osobních údajů

Proto mu vadí, že Úřad pro ochranu osobních údajů zcela přehnal výklad ochrany tam, kde jde o veřejné peníze a veřejné rozhodování. „Nyní například vede tažení proti zveřejňování video záznamů ze zastupitelstev. Hrozí obcím pokutami, přitom jeho právní výklad je prokazatelně děravý, nezohledňuje spoustu aspektů a právních norem," uvedl odborník na veřejnou správu.

K věci:

Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny 

Milionové odměny na ministerstvech. V létě se nadělovaly jako před Vánocemi 

Platy vládních úředníků budou tabu. Hrůzostrašné, děsí se exposlanec 

Foto: ceskyrozhlas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…