Církve ještě vyhráno nemají, varuje Benda. Besser je optimista

27.09.2011 20:57

O církevních restitucích se hovoří prakticky už od sametové revoluce. Po více než dvaceti letech rozporuplných diskuzí to ale vypadá, že toto téma bude konečně uzavřeno. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) si jej při výkonu své funkce kladl od počátku jako prioritu. A jeho úsilí začalo nést první ovoce.

Církve ještě vyhráno nemají, varuje Benda. Besser je optimista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Po letech diskuzí a sporů ve středu vláda schválila parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi. Dohoda, kterou bylo letos vyjednávání uzavřeno po letech diskusí, počítá s tím, že stát během třiceti let církvím zaplatí celkem 59 miliard korun, asi 56 procent majetku by jim měl vrátit v naturálních restitucích. Vyrovnání by mohlo začít od roku 2013.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) novinářům řekl, že nyní půjde návrh v paragrafovém znění do připomínkového řízení a do dvou či tří měsíců by ho chtěl jeho úřad předložit kabinetu.

Myslíme to vážně

"Schválením parametrického znění dohody dala vláda signál české veřejnosti, že to se svým programovým prohlášením myslí naprosto vážně," uvedl poté, co návrh na církevní vyrovnání prošel.. O hospodářské rozvaze spojené s financováním závazku zpravil podle svých slov i klub opoziční KSČM.

Zastupitelé české církve postup resortu kultury vítají. "Je dobře, že se těžkosti podařilo vyřešit a že se vše může dále rozpracovat. Nejvíce půjde o to, aby na cestě k řešení vznikalo co nejméně dalších překážek. Pak se snad dočkáme zdárného konce," komentoval pro ParlamentníListy.cz krok koaliční vlády předseda Ekumenické rady církví Joe Ruml.

Související: Vyrovnání s církvemi: Během třiceti let dostanou 59 miliard

Hotovo ještě není 

Poslanec a praktikující katolík, Marek Benda (ODS) je ale ohledně závěrů církevní anabáze opatrný. "Dokud není vše schváleno i v Parlamentu, ještě není hotovo. Ale jsem rád, že parametry prošly vládou a tak se blíží dobré řešení celé situace," sdělil redakci.

Sám šéf kultury Besser ale jeho obavy nesdílí. "Nevidím důvod pro to, aby návrh neprošel, tuhle nepříjemnou a neslušnou epizodu našich dějin už jsme měli napravit dávno," řekl redakci už v minulém týdnu. Vyjádřil ale nelibost nad požadavky Véček. Ta z nich ale posléze slevila.

Bez peněz není na šaty

 "Co se týče požadavků Věcí veřejných na zvýšení rozpočtu na resort dopravy, kterým podmiňovaly schválení návrhu na restituce, považuju jej za nereálný. Když nemám na hypotéku, taky ženě nekoupím nové šatičky," uzavřel Besser.

Vláda se dohodla s církvemi: 17 let přechodné odluky

O tom, že snaha o církevní restituce je běh na dlouhou trať, svědčí bohatá historie tohoto problému. O vyrovnání s církvemi usiloval totiž už kabinet expremiéra Mirka Topolánka. Původní plán počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let. I s úroky mělo jít o 270 miliard korun, přičemž hodnota původního majetku církví a náboženských společností byla stanovena na 134 miliard korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…