Gajdáček: Každá ordinace se může proti limitům odvolat

27.09.2011 22:55

Zdravotní pojišťovny nemají pokutovat lékaře, pokud překročí limity na předepisování léků. Rozhodl tak Ústavní soud v případě lékařky Marty Böhmové, po které chtěla Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra finanční pokutu za překročení limitu. Změní tento verdikt něco ve vztahu lékařů a pojišťoven? V Událostech, komentář o tom debatovali prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR a generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček a právník Jakub Uher ze Sdružení praktických lékařů.

Gajdáček: Každá ordinace se může proti limitům odvolat

„Ovlivní nějak verdikt Ústavního soudu limity na předepisování léků? „Celé je to o dialogu mezi lékařem a pojišťovnou. Každá ordinace se mohla a může odvolat, takže praxe se nijak zásadně nezmění," vysvětlil Gajdáček v ČT.

Tomu oponoval ale Jakub Uher, který má na problematiku limitů jiný názor. „Domnívám se, že jsou v rozporu s ústavou a dobrými mravy. Jinak by žádost u Ústavního soudu nemohla uspět."

Limity nejsou na úkor pacienta

Otázkou je, jestli dochází i k nedostatečnému léčení chorob, neboť lékař je příliš svázán limity na předepisování léků. „Asi k tomu docházelo, limity byly příliš tvrdé," připustil Gajdáček s tím, že v současné době je to pouze otázka komunikace. V žádném případě podle něho nejsou limity na úkor pacienta.

„Musí si pečlivě vést dokumentaci a umět vysvětlit předepsání léku. Pak už je to na posouzení odborníkem, zda byl limit překročen bezdůvodně," reagoval v pořadu dále na dotaz, jaké důkazy musí lékař předložit, aby předepsání léku obhájil. ¨


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…