Komisaři EU provedli razie i na bulharském trhu s plynem

28.09.2011 16:01

V rámci vyšetřování komisaři provedli kontroly i u české plynárenské společnosti RWE Transgas, která je součástí německého energetického gigantu RWE, a tuzemského Vemex, která patří pod Gazprom prostřednictvím Gazprom Germania.

Komisaři EU provedli razie i na bulharském trhu s plynem

Evropští komisaři v rámci vyšetřování možných antikonkurenčních praktik na trhu s plynem v deseti zemích střední a východní Evropy dnes provedli razie u plynárenských firem v Bulharsku. Sdělily to dnes státní plynárenské podniky Bulgargaz a Bulgartransgaz a soukromá společnost Overgas vlastněná z poloviny ruským Gazpromem. Evropská komise v úterý oznámila razie v nejmenovaných plynárenských firmách celého regionu včetně České republiky.

Existují nedovolené dohody?

"Týmy z Evropské komise uskutečňují kontroly u několika bulharských energetických společností," sdělil Overgas. Šéf Bulgargazu Dimitar Gogov agentuře Reuters řekl, že jeho podnik s vyšetřovateli plně spolupracuje. Bulharsko je co do dodávek zemního plynu téměř zcela závislé na ruském monopolním vývozci plynu Gazprom.

Evropská komise má podezření, že si dodavatelé, přepravci a distributoři plynu mohli trh rozdělit dohodami odporujícími unijnímu právu. Díky dohodám by pak mohly stanovovat neúměrně vysoké ceny.

Zdroj z Gazpromu dnes Reuters řekl, že analyzovat výsledky kontrol poboček Gazpromu v regionu a vyvodit z toho důsledky může komisi trvat i několik let a společnosti hrozí maximálně pokuta. Zdroj naznačil, že krok komise může souviset s tím, že Gazprom tento měsíc podepsal se západoevropskými společnostmi Eni, EdF a Wintershall dohodu o novém plynovodu South Stream, který má přivádět plyn do jižní a střední Evropy po dně Černého moře. Plynovod je hlavním konkurentem evropského projektu Nabucco.

Gazprom v úterý potvrdil že komisaři navštívili jeho dceřiné firmy v Německu, České republice a Litvě. Mluvčí Gazpromu řekl, že firma ještě dnes k záležitosti vydá prohlášení.

Razie jako první krok

V rámci vyšetřování komisaři provedli kontroly u české plynárenské společnosti RWE Transgas, která je součástí německého energetického gigantu RWE, a tuzemského Vemex, která patří pod Gazprom prostřednictvím Gazprom Germania. Dalšími vyšetřovanými společnostmi jsou podle informací tisku německý E.ON Ruhrgas a rakouská OMV. Komisaři pravděpodobně navštívili i slovenský SPP a další firmy v Polsku a Maďarsku. 

Komise v prohlášení rozeslaném novinářům napsala, že podobné razie jsou předběžným krokem při vyšetřování možných porušení pravidel volné hospodářské soutěže. Zda kontrolované společnosti normy opravdu porušily, to se ukáže až během dalšího vyšetřování.

Související:

Poslanec si stěžuje u ÚOHS. Kvůli firmám z RWE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…