BIS kritizuje justici, politici bezpečnostní službu podpořili

29.09.2011 20:46

BIS kritizuje českou justici za její pochybné kontakty a nakládání s dokumenty. Na soudnictví začali nyní tlačit i politici, kteří se opírají o zjištění BIS. Ministerstvo spravedlnosti řeší deset případů, které mohou skončit žalobou.

BIS kritizuje justici, politici bezpečnostní službu podpořili

Ze zprávy BIS vyplývá, že unikly informace ze soudních databází, soudci manipulovali se soudním řízením a někteří měli dokonce pochybné kontakty na kriminální podsvětí. „Závěry jsou velice závažné a měly by se jimi státní orgány zabývat. Chceme přehled zpráv a dokumentů, které BIS předávala vládě a ministrům," řekl iDNES.cz předseda komise pro kontrolu tajné služby Richard Dolejš z ČSSD. Šéf kontrarozvědky Jiří Langer se už musí kvůli informacím zodpovídat.

„Jde maximálně o deset případů, kde máme jisté podezřelé indicie. Zatím není jisté, v kolika případech se nám podaří získat tak pádné důkazy, abychom mohli podat kárné žaloby," uvedl pro iDNES.cz náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer.

BIS: Naše poznatky končí v šuplíku

BIS si delší dobu stěžuje, že má pochybnosti o tom, zda ministři berou jejich zprávy v potaz.

Ředitel BIS Lang bude muset nyní požádat Petra Nečase a další ministry, zda může zprávy předat poslancům. „Na takové informace nemáme ze zákona nárok. Zajímá nás ale, jak s informacemi nakládá vláda a orgány činné v trestním řízení. Když už si daňoví poplatníci platí tajnou služby, tak ať se se závěry pracuje," vysvětluje Dolejš.

Čtěte více:
Justice podle BIS: korupce, vazby na podsvětí, špatné vedení
BIS chce soudce poškodit, naznačuje Sváček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…