Zákon Řápkové může skončit dalším holocaustem, říká aktivista

30.09.2011 9:57

"Na tenhle zákon už pamatujeme ze třicátých let a víme, co tenkrát provedl. Skončilo to Letech," říká v rozhovoru předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR Čeněk Růžička o normě, která má starostům měst a obcí umožnit vyhostit nepřizpůsobivé občany z jejich území. Trvá proto na založení politické strany Romů.

Zákon Řápkové může skončit dalším holocaustem, říká aktivista

Romové ostře kritizují zákon z pera bývalé chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS), jenž by měl dát starostům možnost vykázat nepřizpůsobivé občany z konkrétní lokality. Je to prý předstupeň k dalšímu holocaustu. Aby zabránili podobným excesům a navrátili Romům hrdost, jsou někteří jejich představitelé připraveni založit politickou stranu. Zprávu přinesl server Týden.cz

Dále čtěte: Profesor Keller v úspěch partaje Romů nevěří. Rozhádají se

"Na tenhle zákon už pamatujeme ze třicátých let a víme, co tenkrát provedl. Skončilo to Letech," říká v rozhovoru předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR Čeněk Růžička o normě, která má starostům měst a obcí umožnit vyhostit nepřizpůsobivé občany z jejich území.

Zavedené strany jdou proti nám

Růžička k tomu dodává, že je třeba, aby se nějaká politická síla postavila za zájmy Romů. Zavedené politické strany totiž prý jdou proti romským zájmům. O tom svědčí o deklarovaná podpora zákona Řápkové. Socialisté se prý chvíli tvářili, že chtějí Romům pomoci, ale dnes jdou proti nim.

„Za dobu od revoluce v roce 1989 značně utrpěla romská kultura. A to je dost důležitý cíl naší strany: vrátit ji Romům a některým romským rodinám, protože o ní velmi málo vědí. A cílem zakladatelů politické strany teď také je snaha najít mezi romskými vysokoškoláky vhodné osobnosti, tlačit je dopředu a předat jim to. Tak aby za několik let vedli takovou politickou stranu mladí a vzdělaní lidé," říká Růžička.

Prvotním cílem Růžičky je prosadit se s novou politickou silou v pár městech v komunálních volbách. Další vývoj teprve ukáže, zda se nová právě vznikající strana dokáže prosadit i na celostátní úrovni.

Související:

Romové chtějí vlastní politickou stranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…