Lidé z Varnsdorfu protestují v hlavním městě. Cikáni do Prahy, křičí

01.10.2011 14:27

Protiromské demonstrace se stěhují ze severu Čech do Prahy. Do metropole se sjíždí nespokojení obyvatelé Šluknovského výběžku, pravicoví extremisté, ale i zastánci radikální levice.

Lidé z Varnsdorfu protestují v hlavním městě. Cikáni do Prahy, křičí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Na 13. hodinu byla na Palackého náměstí svolána demonstrace upozorňující na „rasistické štváče z Varnsdorfu" a na problémy sociálního vyloučení. V první hodině se však na náměstí sešlo jen okolo 50 lidí, jasnou převahu tak na místě zatím mají policisté.

Spolu s anarchisty akci organizuje sdružení ALERTA, Iniciativa Ne rasismu a hnutí Skutečná demokracie teď!.

Organizátoři prvního protestu chtějí varovat před možnou eskalací rasismu kvůli problémům s nepřizpůsobivými na severu Čech. Mezi stromy si rozvěsili transparenty, které nesou nápisy jako "Když se druzí perou, mocní se smějou" nebo "Viníci nesedí v ubytovnách, ale ve vládě a realitkách".

Na náměstí mají rovněž informační stánek, kde rozdávají zájemcům materiály.

Druhé protestní shromáždění se mělo uskutečnit na stejném místě od 16 hodin. Už o hodinu dříve se ale na místo sjely první desítky protestujících z Varnsdorfu, vedené organizátorem Lukášem Kohoutem. Na místě okamžitě zakročila policie. Protestující od sebe rozdělila, přičemž Kohoutově protestu patří prostor od pomníku k ministerstvu zdravotnictví, "protivarnsdorfským" zase část od pomníku k Vltavě.

Také účastníci protiromských protestů si z Varnsdorfu přivezli transparenty, na nichž je napsáno například "Nebijte nás, jsme tady doma" či "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno". 

Ze skupiny varnsdorfských, tvořené převážně mladými lidmi, zaznívají pokřiky "Cikáni do Prahy".

Na shromáždění dohlíží kromě řadových policistů a městských strážníků také jednotka antikonfliktního týmu a pracovníci pražského magistrátu. "Pro případ mimořádného vývoje situace jsou připraveni v záloze policisté speciální pořádkové jednotky," dodala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Varnsdorf a Rumburk zažijí další protesty

Ani obyvatelé Rumburku a Varnsdorfu si tento víkend od demonstrací neodpočinou. V Rumburku se nespokojenci sejdou v neděli v 11 hodin, ve Varnsdorfu se další kolo protestů odehraje ve stejný den ve 14 hodin.

Tato severočeská města sužují etnické nepokoje již šest týdnů. Policisté zatím neupřesnili, kolik lidí chce v neděli nasadit. Odvolávají se přitom na to, že nepočítají s účastí většího počtu pravicových radikálů.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…