Příručky nám s nepřizpůsobivými nepomohou, zlobí se samospráva

02.10.2011 20:30

Poslanec a zároveň místostarosta Nové Vsi v Horách David Kádner (VV) v nedávném rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz prohlásil, že by rád připravil příručku, která by obcím měla pomoci v řešení sociálních bouří podobných těm, které opanovaly sever republiky. Potřebuje k tomu však pomoc ministerstev. Resorty se ale diví, k čemu vlastně. A námi oslovení představitelé samosprávy příručky odmítají jako zbytečné.

Příručky nám s nepřizpůsobivými nepomohou, zlobí se samospráva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Před několika dny poskytl serveru ParlamentníListy.cz poslanec David Kádner (VV) zvolený za Ústecký kraj. K demonstracím a sociálním nepokojům, které se ze Šluknovska pozvolna přesouvají do vnitrozemí, nám Kádner řekl, že by rád připravil pomocnou příručku pro obce, v nichž hrozí bouře známé ze severu Čech. Co by měly tyto příručky přesně obsahovat?

Psali jsne: Řešení nepokojů na severu? Děti odebírat těm, co je neposílají do školy


Platná zákonná ustanovení přehledně shrnutá v jednom textu, která by měla být starostům nápomocná v řešení problémů s nepřizpůsobivými občany. Byli by úředníci příslušných ministerstev ochotni pomoct poslanci VV s tvorbou takové příručky? A co na nápad stvořit podobný materiál říkají starostové měst a obcí? Nejen o to se zajímala naše redakce.

Místostarosta obce, kde Romové nežijí

Starostka malé obce Obrnice, ležící nedaleko severočeského Mostu, Drahomíra Miklošová (ODS), kde problémy s nepřizpůsobivými občany řeší už řadu let, o podobnou příručku příliš nestojí. Podivuje se i nad tím, že s touto iniciativou přichází právě Kádner, který působí také ve funkci místostarosty Nové Vsi v Horách.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové


„Co se týče záměru pana Kádnera, tak se upřímně podivuji, že toto téma
uchopil. Pan Kádner žije na horách v lokalitě, kde tento problém nemohl nikdy osobně
řešit, protože tam Romové nežijí. Já příručku žádnou nepotřebuji, problematiku řeším už 5 let a bez příručky," zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz starostka, která se zúčastnila nedávné debaty politiků s občany Varnsdorfu, kde se zastala ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. 

Byli jsme na místě:


Velmi podobně se k problémům s nepřizpůsobivými občany staví i místostarosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa (Domov nad Nisou), města, kde demonstrace proti nepřizpůsobivým sice neprobíhají, ale to neznamená, že zde radnice neřeší podobné problémy. Místostarosta přitom zdůrazňuje, že pod pojem nepřizpůsobiví občané nezahrnuje jen nepracující Romy, ale např. také Ukrajince.

Související: Řápková: Romové se sami označují za pachatele, když si stěžují


„Já osobně kladu největší důraz na terénní práci. Jednoznačně musíme mít kontakt se sociálně vyloučenými lokalitami, Myslím si, že nízkoprahová centra ve prospěch předškolních dětí z nepřizpůsobivých rodin jsou nezbytná. Je naprosto zásadní dělat komunitní centra, kde se budou tyto rodiny scházet. Tak dostanou šanci si svůj život zorganizovat jinak. Bez trpělivé dlouhodobé práce, která nenese efekt za rok, za dva nebo za tři, ale spíše za deset nebo za patnáct let, nám žádné příručky nepomůžou," tvrdí místostarosta Jablonce Petr Tulpa (Domov nad Nisou).

Dále čtěte:


Mnohem účinnější by podle místostarosty bylo, kdyby do problémových lokalit jednotlivých měst vyrazili terénní sociální pracovníci a postupně dokázali problémové občany přesvědčit například o tom, že v jednopokojovém bytě jich nemůže bydlet dvanáct najednou, že je v jejich vlastním zájmu najít si jiné bydlení.

Pomůžeme, ale nejsou to jen výmluvy?

Kádner má mimo jiné za to, že řadu nápomocných paragrafů bude možné najít v  zákonech, které spadají pod resort zdravotnictví. Ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň tvrdí, že poslanci úředníci rádi pomohou, ale připomíná, že zákonodárce má vlastní prostředky a aparát k tomu, aby jakousi nápomocnou příručku stvořil i bez pomoci resortů.

K tématu: Romské i jiné děti pryč ze zvláštních škol. Základky zděšeny


„Veškerá platná legislativa je uveřejněna na stránkách Poslanecké sněmovny a stejně tak jí prochází i legislativa nově vytvářená. Předpokládám, že jako každý jiný poslanec má i tento fondy k tomu, aby si najal a zaplatil své spolupracovníky. Pokud pan poslanec bude mít  naprosto jasnou představu a bude mít naprosto konkrétní zadání pro danou oblast, jistě nemáme důvod, proč bychom mu neměli být nápomocni," říká Sršeň.

Související: Vandas v ČT. Příště si pozvou Hitlera, zlobí se politolog Pehe


Obdobná vyjádření zaznívají i s dalších resortů.  Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva vnitra redakci sdělila, že vzhledem k událostem posledních týdnů vnitro uvažuje o zpracování obdobné příručky. „Například již v minulosti jsme vypracovali manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím," připomíná Čermáková ParlamentnímListům.cz. Jednotlivé resorty jsou tedy v zásadě ochotny Kádnerovi pomoci, otázkou ovšem zůstává, zda jeho aktivitu uvítají i starostové měst a obcí.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …