Nežvaň, fuj! Občané Varnsdorfu si podali Roma i vládního úředníka

28.09.2011 9:42

Zatímco v ulicích Varnsdorfu panoval včera klid, v kině Panorama to při úterní debatě s politiky vřelo. Poslankyně Ivana Řápková (ODS) se dočkala opakovaného bouřlivého potlesku, zato ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček sklidil jen posměch a nesouhlasný křik. Romy je podle občanů třeba vystěhovat z měst.

Nežvaň, fuj! Občané Varnsdorfu si podali Roma i vládního úředníka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

V úterý večer ve varnsdorfském kině Panorama proběhla další debata politiků s místními občany na téma: Jak vyřešit sociální nepokoje ve městě. Tato diskuse byla specifická tím, že proběhla za přítomnosti mikrofonů Českého rozhlasu 1 Radiožurnál pod taktovkou moderátora Martina Veselovského.

Zatímco odpoledne se v ulicích města zdálo, že panuje klid, v kině místní občané dali politikům pocítit své znechucení. Veselovský přesto po skončení diskuse serveru ParlamentníListy.cz řekl, že počítal s ještě mnohem vyhrocenější atmosférou. „Ta debata byla mírnější, než jsem čekal. Myslel jsem si, že emoce budou cloumat celým kinem, ale nakonec byla věcnější, než jsem se domníval, že bude," sdělil své dojmy moderátor. O silná slova přesto nouze rozhodně nebyla. 

Byli jsme na místě:
Varnsdorf překvapil, pracují i Romové. Občané: Slyšíte, je tu klid

Média problém s Romy přiživují

Diskuse se účastnila známá bojovnice proti nepřizpůsobivým občanům poslankyně Ivana Řápková (ODS), starostka malé obce Obrnice u města Mostu Drahomíra Miklošová (ODS), dále starosta Varnsdorfu Martin Louka (Hnutí nezávislých) a nakonec dva nepolitičtí aktéři, majitel ubytovny Sport Jan Ruszó a Martin Šimáček, ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách. Zatímco Řápková v diskusi opakovaně sklidila bouřlivý potlesk diváků, Ruszó a Šimáček se dočkali jen hlasitého posměchu a nesouhlasného křiku.

„Díky hojnější přítomnosti policistů v terénu ve Varnsdorfu klesla kriminalita," prohlásil např. hned v úvodu Šimáček. Z publika se obratem ozývaly výkřiky jako „fuj" nebo „nežvaň."

Za zmínku stojí, že ještě před samotným začátkem debaty našemu serveru poskytla vyjádření starostka Obrnic Miklošová, která má za to, že na závažnosti problémů s nepřizpůsobivými mají svůj podíl i negativní palcové titulky v médiích.

SLEDUJEME téma Romové
Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor

Řápková u Veselovského: Bez represe se nic nevyřeší. Platí tady dvojí metr
Severočeské nepokoje hrozí i Olomouci. Zdejší Romové práci nedostanou
Šokovaný senátor: Cože, Cikáni mi zmlátili kolegu?

„Myslím, že jde o hodně medializovaný problém, to si ostatně myslím o romské problematice vůbec. Tady v sále ovšem očekávám ostřejší debatu, protože sem přijdou lidé, kteří chtějí, aby je bylo slyšet a chtějí upoutat pozornost. Média k tomuhle trendu hodně přispívají, když tvoří palcové negativní titulky," shrnula Miklošová.

Vyžeňme nepřizpůsobivé z měst

Starostka Obrnic je ženou, které se podařilo obstojně se vyrovnat s nepřizpůsobivými v obci a to odkupem bytů od soukromníků, z kterých se pak staly byty sociální. Miklošová se také důrazně zastala přítomného ředitele agentury Šimáčka, když prohlásila, že jejich obci velmi pomohl.

V debatě však diváci Šimáčkovi vyčítali, že se pokouší o začlenění Romů do společnosti i v situaci, kdy o ně většina obyvatel města nestojí.
"Chtěl bych jako většina občanů vyčlenit ty, kteří se nechovají slušně. Nechť tedy jdou tam, kde nebudou nikoho obtěžovat. To může být třeba na zemědělské usedlosti, která je prázdná a kde budou moct třeba pěstovat brambory!" rozohnil se jeden z varnsdorfských důchodců.

SLEDUJEME téma Šluknovsko

Miklošová se však Šimáčka znovu zastala a prohlašovala, že vyhánět nepřizpůsobivé z města do města nikam nevede, protože tito lidé si k žádnému místu nevytvoří bližší vztah a nebudou se tam chovat slušně.

Naši zastupitelé lžou

Po skončení debaty jsme přímo na místě od diváků chtěli slyšet, jak debatu hodnotí a je třeba říci, že většina přítomných byla rozčarovaná.

„Naši zastupitelé nám lžou," prohlásila nekompromisně jedna z přítomných dam ve středních letech.
"My chceme, aby zdejší radnice odstoupila a šli tam normální lidi, kteří se budou zabývat problémy občanů města Varnsdorfu. Pan Louka je až moc hodný člověk na to, aby v této situaci vybojoval něco pro občany lepšího. Teď je potřeba někoho s tvrdší rukou, někoho radikálnějšího," uzavřela své vystoupení varnsdorfská dáma s tím, že pan starosta je ve vleku lidí z místní ODS.

Čtyřicátník sedící vedle dámy jí okamžitě dává za pravdu. „Jsem pravicově zaměřený volič, ODS volím od rozpadu Občanského fóra, ale když místostarosta v televizi tvrdí, že na náměstí protestují jen lidé, kteří ho nevoli, tak nevím, co si o tom mám myslet," postěžoval si otrávený občan.  

Zatímco poslankyně občanských demokratů Řápková se mezi diváky těšila úctě, zdejší představitelé ODS dostali najevo, že jsou ve městě poměrně nepopulární. O tom svědčí i zatím poslední varnsdorfská demonstrace, na níž lidé vyrazili k domu místostarosty Josefa Poláčka (ODS) a vyzývali ho k odstoupení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…