Vojáci chodí častěji na nemocenskou. Šetří tím náklady na bydlení

03.10.2011 9:27

Velení české armády přiznává, že se zvyšuje počet poddůstojníků a doba, kterou tráví na nemocenské. Vojáci na ní odcházejí až několikrát do roka, aby se ušetřili a nemuseli platit výdaje za dvě domácnosti. Upozorňují na to Lidové noviny.

Vojáci chodí častěji na nemocenskou. Šetří tím náklady na bydlení

Vojáci musí poslechnout rozkaz a často pracují daleko od domova. V armádě se proto objevila praxe, že si vojáci u svých známých lékařů nechávají potvrdit nemocenskou. Zůstanou s rodinou v jednom bytě a nemusí platit za živobytí u posádky.

V době nemocenské mají vojáci nižší výdaje, chápe generalita

Velení armády o tom ví, brigádní generál Miroslav Žižka to dokonce přiznal v resortním magazínu A report. Nejvíce toho prý využívají vojáci, co si zvykli pracovat v jednom místě. Když jejich posádka zanikne, tak se musí hlásit jinde, píší Lidové noviny.

„Pokud někdo například bydlí v Pardubicích a pracuje v Jincích, tak má nižší finanční výdaje v době nemocenské, než když pracuje v Jinacích a živí dvě domácnosti," popisuje Žižka pohnutky svých podřízených.

Časté neschopenky ale mohou ohrozit výcvik celých jednotek. Generální štáb ovšem údajně netrápí počet vystavených neschopenek.

Se změnou výkonu služby přesto musí počítat, tvrdí generální štáb

Velení ovšem vadí, že vojáci ospravedlňují svoje počínání tím, že jim chybí peníze. „Slouží dle zákona podle potřeb armády, a se změnou místa výkonu služby proto musí počítat," řekla LN mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Vojáky a vojákyně ale reakce velení popuzují. Argumentují, že se v krajním případě brání, aby nepřišli o mnohem víc peněz než dosud.

Sami velitelé neplní svoje povinnosti, poukazují vojáci

„Já jsem si sice neschopenku nenechal napsat, ale pár kluků od nás to zkusilo. A chápu je. Velitelé říkají, že jsme slíbili, že budeme plnit rozkazy, ale oni samotní svoje povinnosti neplní," vadí rotmistrovi Petru H. z posádky v Lipníku nad Bečvou.

Poukázal také na problém, že musí v armádě zůstat déle, než počítal, kvůli zdanění výsluh letos v lednu.

Ministerstvo obrany se už snaží předcházet častý odchodům na nemocenskou tím, že vrátí platy poddůstojníků na úroveň před letošním několikaprocentním snížením.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…