Polovina vojáků je tlustých. Vondra nakoupí léky proti obezitě

31.08.2011 8:28

Polovina českého armádního sboru, který čítá dvaadvacet tisíc vojáků, trpí nadváhou. Každý sedmý by se navíc měl léčit ze silné obezity. Vyplývá to z výzkumu týmu docenta Pavola Hlúbika z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Informují o tom Lidové noviny.

Polovina vojáků je tlustých. Vondra nakoupí léky proti obezitě

Na základě výzkumu lékařských prohlídek profesionálních vojáků z roku 2010 vyšlo najevo, že polovina českých vojáků trpí nadváhou.

Vojáci se budou léčit pomocí tablet na hubnutí

Posádkoví lékaři mají proto nemocným vojákům během půl roku ordinovat dietu a navíc i léky na hubnutí. Měsíční dávka léku vyjde na 700 korun. Ministerstvo obrany použije na nákup léku peníze z resortního zdravotního fondu.

Ne každý ale souhlasí s „chemickou" léčbou obezity. „Armádě by měli nařídit větší pohyb, ale k tomu by se museli odhodlat sami generálové, páka na ně neexistuje," tvrdí zdroj LN z univerzity obrany. Podle něj je pohyb mnohem zdravější a přirozenější než braní léků, a navíc by to armádu vyšlo mnohem levněji.

Napsali jsme:
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

Picek nařídil přísnější normy tělesné přípravy

„Od dubna jsem nařídil zpřísnění norem tělesné přípravy, a navíc zavedl i přezkoušení, které má zvýšit fyzickou zdatnost a kondici vojáků," řekl LN náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek.

Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) je na tom česká armáda mnohem lépe než zbytek české populace, například politici či novináři. Dodal, že na vojenských základnách viděl mnoho štíhlých a svalnatých vojáků.

Zůstat v kondici je otázkou cti každého vojáka, míní Šedivý

„Bylo by dobré, kdyby zareagovalo velení. Nejlépe tak, že generálové ukážou, že jsou fyzicky schopní, a tohle budou chtít i po svém personálu," vysvětluje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Zároveň ale tvrdí, že není dobré násilně nařizovat cvičení. Zůstat v kondici je podle Šedivého otázkou cti každého vojáka.

Tloustnutí vojáků ale může mít i jinou příčinu. Profesionální armáda rychle stárne, její věkový průměr byl letos na jaře 37 let. Ministerstvo obrany proto zahájilo po dvou letech nábor rekrutů. Řady vojáků by mělo rozšířit 150 nových rekrutů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…