Štětina a Bublan se dostali do sporu kvůli Hučínovi

03.10.2011 13:25

Senátor Jiří Štětina (za TOP 09) tvrdí, že poslanec František Bublan (ČSSD) a ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang se snaží ochromit činnost sněmovní komise pro kontrolu kontrarozvědky ohledně kauzy někdejšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Bublan s nařčením nesouhlasí, Štětina podle něho podléhá paranoie.

Štětina a Bublan se dostali do sporu kvůli Hučínovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaromír Štětina na tiskové konferenci

Bublan, jenž v minulosti pracoval v řídící funkci v BIS, zastavil v roce 2000 vyšetřování bombových útoků na Přerovsku potom, co Hučín odhalil jejich spojení s KSČM, uvedl Štětina v dnešní tiskové zprávě. "František Bublan zahájil kriminalizaci Hučína ze strany BIS a inicioval jeho uvěznění," řekl senátor.

Bublan zametá stopy

Bublan a Lang se nyní podle něho snaží paralyzovat komisi pro kontrolu BIS, aby nevyšlo najevo, "že se oba podíleli na přípravě brutálního politického procesu s Vladimírem Hučínem". Poslanec je navíc ve střetu zájmů, dodal Štětina.

Poslanec poukázal na to, že už není v BIS přes deset let a jeho znalosti prostředí mohou být naopak pro komisi přínosné. Kauzu Hučína, jenž byl jeho podřízeným, Bublan v minulosti řešil. Hučín se prý jako někdejší disident zaměřoval výhradně na levicový extremismus a výsledky jeho práce byly katastrofální. "Snažil jsem se ho zachránit, aby dělal jinou problematiku," řekl ČTK Bublan. Trestní oznámení na Hučína prý neinicioval, padlo v době, kdy už v BIS nepracoval.

Štětina vede s BIS spor; obvinil ji, že se ho snaží zastrašovat. Důvodem mají být dokumenty, které podle senátora svědčí o protiprávním postupu kontrarozvědky v Hučínově případu - BIS se prý významně podílela na jeho kriminalizaci. Kontrarozvědka se proti Štětinovým tvrzením důrazně ohradila.

Štětina komisi podklady předal, jsou podle Bublana ale zhruba rok staré a komise se už dokumenty zabývala. Nebylo mezi nimi nic, z čeho by mohla učinit nějaký závěr, dodal poslanec.

Související:

Štětina: Komunisté nazývají Mašíny vrahy, nectí presumpci neviny

Bublan (ČSSD): Nové myšlení?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…