Investice do ekologie v Česku loni klesly na 22,6 miliardy korun

03.10.2011 17:52

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni meziročně klesly o 3,6 procenta na 22,6 miliardy korun. Naopak ekologické náklady neinvestičního charakteru ve srovnání s rokem 2009 vzrostly bezmála o desetinu na 53,4 miliardy Kč, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Investice do ekologie v Česku loni klesly na 22,6 miliardy korun

Hlavní část ekologických investic směřovala loni stejně jako v předchozích letech do zlepšování čistoty odpadních vod. Bylo to více než devět miliard Kč a částka meziročně vzrostla takřka o 500 milionů Kč. Na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie. Druhá nejvyšší částka byla investována do nakládání s odpady, kam směřovalo 3,7 miliardy korun. Více než 3,5 miliardy Kč putovalo na ochranu ovzduší a klimatu.

Nejvíc ekologických investic bylo zrealizováno v Praze

Více než 14,3 miliardy Kč do životního prostředí investovaly jednotlivé subjekty z vlastních zdrojů a rozpočtů. Zhruba 6,6 miliardy Kč představovaly granty a dotace, z nichž více než třetina pocházela ze zahraničí. Úvěry a půjčky dosáhly 1,6 miliardy korun. Nejvíce se investovalo v Praze, a to 5,2 miliardy Kč, dále v Jihomoravském kraji se třemi miliardami Kč a v Moravskoslezském kraji se 2,7 miliardy korun.

Při srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich celkový objem více než desetinásobně. Dosud nejvyšší částka byla do ekologie investována v roce 1997, kdy souhrn investic přesáhl 40 miliard Kč.

Dvě třetiny neinvestičních nákladů, mezi něž patří výdaje na mzdy, energii či platby nájemného, byly spojeny s nakládáním s odpady, zhruba pětina pak na nakládání s odpadními vodami.

Za prodej služeb na ochranu životního prostředí inkasovali loni jejich poskytovatelé takřka 40 miliard korun, zhruba o pět miliard více než o rok dřív. Tržby z prodeje vedlejších produktů vzrostly více než o polovinu na 10,6 miliardy Kč. Úspory z opětovného využití vedlejších produktů naopak klesly z předloňských 1,2 miliardy na 982 milionů Kč.

Související:

ČD Cargo pomáhá zlepšovat životní prostředí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…