ČD Cargo pomáhá zlepšovat životní prostředí

19.09.2011 12:30

V současnosti je otázka životního prostředí stále aktuálnější, a proto se v plzeňské teplárně rozhodli přejít na alternativní palivo – dřevní štěpku. Jedná se o významný obnovitelný zdroj energie, který výrazně omezuje znečišťování ovzduší v regionu. První přepravy štěpky do plzeňské teplárny realizuje společnost ČD Cargo.

ČD Cargo pomáhá zlepšovat životní prostředí

Po roce 2000 se objevily první úvahy o spalování biomasy. Jak napovídá název, jde o palivo ekologické, především dřevěný odpad při těžbě dřeva. Použití biomasy bylo v plzeňské teplárně zahájeno v roce 2003 nejprve společným spalováním s uhlím. Konečné rozhodnutí o výstavbě nového „zeleného" energobloku v Plzeňské teplárenské přijalo vedení společnosti v roce 2005 a samotná výstavba byla zahájena na podzim roku 2008. Tento energoblok byl uveden do provozu v květnu 2010. Jako hlavního paliva se v tomto případě k výrobě tepla a elektřiny využívá obnovitelných zdrojů energie, a to biomasy ve formě dřevní štěpky. Spalovaná biomasa pochází z domácí produkce, což přispívá k prosazování strategie energetické bezpečnosti.

Díky tomuto novému zařízení, které spálí asi 115 000 tun biomasy za rok, se ročně ušetří zhruba 80 000 tun uhlí. To znamená, že téměř třetina elektřiny, produkované společností, se vyrábí z obnovitelných zdrojů. Ovšem i tak převládá jako palivo energetické uhlí, kterého se zde ročně spálí přibližně 600 000 tun. Za technické řešení nového „zeleného" energetického bloku získala společnost Plzeňská teplárenská ocenění „Projekt roku 2007" v 8. ročníku celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt vyhlašované Teplárenským sdružením České republiky.

Ekologický charakter spalování štěpky v plzeňské teplárně ještě podtrhuje její přeprava po železnici dopravcem ČD Cargo. V březnu 2011 byly vypraveny první železniční zásilky s touto komoditou.

Skupina čtyř železničních vozů, na kterých jsou loženy vždy tři kontejnery, nahradí zhruba dva silniční návěsy. Celkem tedy dvanáct přepravovaných kontejnerů nahradí jízdu šesti kamionů, což již není zanedbatelný počet.

Podrobnější informace o přepravě zboží a dalších doplňkových službách naleznete na http://www.cdcargo.cz/.

//

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …