Facku jsem dal zdarma, vysmál se Kalousek fackovací hře protikorupčníků

05.10.2011 16:31

AKTUALIZOVÁNO Strana TOP 09 - strana, co vše zvládne jednou ranou. I to je jedno z hesel internetové hry Ministr financí Kalousek rozdává facky. Zatím si pro virtuální facku od ministra financí přišlo přes 29 tisíc hráčů. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) samotná hra nevadí. Zaráží ho však, že je distribuována prostřednictvím protikorupčních aktivit. "Ta facka, co jsem totiž dal a která se stala motivem ke vzniku té hry, byla zcela zdarma. Žádný úplatek jsem za ni nevzal," řekl ministr ParlamentnímListům.cz.

Facku jsem dal zdarma, vysmál se Kalousek fackovací hře protikorupčníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav kalousek

Vše vzniklo v hlavách zaměstnanců Protikorupční linky Centrálního registru dlužníků. Rozhodli se totiž podpořit neziskové projekty poukazující na neetické chování zákonodárců.

A jak se ukázalo, nejúspěšnějším projektem poukazujícím na ponurou morálku poslanců je zábavná hra, která formou tragikomedie informuje o tom, jak si ministři váží svých spoluobčanů.

VIZ ZDE


A jak zní oficiální popis a důvody vzniku této jednoduché hry?

"Pokud ti není lhostejné, kde žiješ, přidej se a podpoř tento projekt zasláním odkazu www.ministrfinanci.cz, umístěním banneru nebo předáním doporučení kamarádům na facebooku a v jiných sítích."





Kauzy, jež měly zůstat pohřbeny před zraky poplatníků

Dlužno dodat, že protikorupcni-linka.cz každý rok státní správě předá více než 2000 podnětů k prověření a více než 20 procent nejzávažnějších kauz předává novinářům. Díky tomu se tak občané dovídají o kauzách, které mají být navždy pohřbeny před zraky daňových poplatníků.

Čtěte také:


Při hraní hry není možné přehlédnout ani anketu, ve které lidé odpovídají, zda by podle nich měl ministr financí Kalousek odejít z politiky?  Přes 4700 návštěvníků této stránky hlasuje v anketě, že ano, zhruba 1500 občanů má opačný názor.

Určitě se nevyplatí přehlédnout ani upozornění ministerstva financí připomínající to, co zná většina kuřáků z krabiček na cigaretách. Obsahem sdělení je však poněkud jiné varování. "Pozor, použitím nevhodného slova se vystavujete fyzickému napadení."

Čtěte také:


Následuje pak výzva k tomu, aby hráč dal nahlas vědět svůj názor ministrovi a vyzkoušel si, jak dopadne. Možností je hned několik - a tak hráč na sebe může vzít roli občana, fracka i samotného ministra Kalouska.

  • Více k Miroslavu Kalouskovi ZDE


Kdo to je fracek a jak si zahrát? 

A když už padla zmínka o frackovi, tak stránka se hrou obohacuje hráče také přesnou definicí toho, kdo fracek je. "Je to osoba, která se na veřejnosti vyjadřuje vulgárně a má sklony fyzicky ubližovat druhým."

Překvapivé tak zřejmě není to, že cílem hry je zfackovat hříšníka, který se schová za svou hmotnou i nehmotnou identitu.

Na stránkách zmiňované hry pak je ještě pro návštěvníky jedno sdělení. Upozorňuje na to, že 22. října se uskuteční na Náměstí Republiky protestní akce proti současným poměrům s poukázáním na to, že " ti, co kradou, chudobou trpět nebudou".

Čtěte také:

  • Nenávist chudých k bohatým poroste. Kvůli politikům, varují sociologové


Samotný ministr financí Miroslav Kalousek hru neodsuzuje. "Je svatým právem každého dělat si legraci na internetu třeba i prostřednictvím karikatur, na tom nevidím nic zvláštního nebo špatného. Co mě ale zarazilo je to, že je vše iniciativou protikorupční linky. Tomu nerozumím. U té facky, prosím, k žádné korupci opravdu nedošlo - dal jsem ji zcela zdarma," reagoval na hru pro ParlamentníListy.cz.

Vyjádřil se i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Pokud si bojovníci proti korupci myslí, že takovou hloupou hrou něco napraví, mám o tom celkem oprávněné pochybnosti. Jinak k tomu nelze snad ani nic jiného dodat. Po internetu koluje spousta sprosťáren a vulgarit. A záleží na každém z nás, zda propadneme hloupému stylu zábavy nebo budeme vyhledávat chytrý druh něčeho k pobavení. Toto bych zařadil do kategorie té první, ačkoli jsem hru neviděl. Nemám však ani zájem ji shlédnout, bez ohledu na to, zda tam jsou nějaké snahy poškodit TOP 09," uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík (TOP 09 a STAN).


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…