Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku

22.09.2011 12:47

AKTUALIZOVÁNO Ministr financí Miroslav Kalousek cestou na jednání vlády profackoval mladíka, který na něj drze pokřikoval, že je zloděj a že bude viset. Odmítá, že by se "porval", prý rozdal jen několik výchovných ran. Podle Ratha byl opilý.

Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

Na Malostranském náměstí v Praze na něj prý mladík křičel, že je zloděj a bude viset. To ministr nevydržel a začal rozdávat facky. ParlamentnímListům.cz řekl, že šlo o facky výchovné.

"Je to velmi prosté, kdosi mě urazil, já jsem pokládal za vhodné to honorovat pár fackami, což jsem učinil. Myslím, že padly na úrodnou půdu. A jakýsi ksindl z Věcí veřejných se z toho snaží udělat aféru," řekl ministr ParlamentnímListům.cz. "Nešlo o nic jiného než o pár výchovných facek."

„Byl ve věku mého syna a začal pokřikovat: Kalousku, ty ku*vo zlodějská! Tak jsem mu dal čtyři facky, myslím, že padly na úrodnou půdu. Odmítám, že bych se porval," cituje ministra bulvární deník Aha!

Ať se to nezamete pod koberec

„Mně volali lidé, že ten incident viděli, a ptali se, jestli se to zase zamete pod koberec. Ale sami to nahlásit nechtěli, protože se báli Kalouska. A vlastně to z jejich strany byla i výzva pro mě, jestli se ho taky nebojím," popírá poslanec VV Petr Skokan pro ParlamentníListy.cz, že by chtěl z ministrovy „fackovací lekce" vytloukat politický kapitál.

Na Kalouskova slova zareagovala i vicepremiérka pro boj s korupcí za VV Karolína Peake: "Pan Kalousek ví, že kdo si dnes každý den nekopne do VV, jako by společensky neexistoval. Zajímavé, jak lze vlastní pouliční bitku otočit." 

Sobotka: Kalousku odejdi z vlády

V úvodu čtvrtečního jednání sněmovny se do ministra financí i premiéra pustil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Jakou autoritu může mít vláda, jejíž ministr cestou na jednání zfackuje občana? Pokud má pan ministr Kalousek alespoň trochu cti v těle, měl by na funkci ve vládě rezignovat. Pokud tak neučiní, měl by jednat premiér a ministra odvolat," bouřil ve sněmovně Sobotka.

Incident Kalouska donutil k vyjádření i šéfa poslaneckho klubu KSČM Pavla Kováčika. "V dokumentech KSČM odmítáme násilí. Facka není řešení," prohlásil Kováčik.

"To, co pan Kalousek slyšel na Malé Straně, je nic proti tomu, kdyby přijel do Ostravy nebo do některé z malých obcí a vystoupil z auta. Je úplný rozklad státu, co se v této zemi děje," dodal místopředseda ČSSD Zaorálek. Zaorálek se následně podivoval, že Kalousek ve sněmovně není: "Někoho večer zbuší a pak ani nepřijde." Jeho slova vyvolala v sále smích.

Sobotka následně dodal, že je třeba, aby Kalousek dostal ochranku, která by chránila občany před ním. "Hanba padá na celou vládu," zdůraznil Sobotka.

Rath: Měl opičku

Podle Davida Ratha jevil ve středu Kalousek známky opilosti. "Měl příjemnou, veselou opičku. Pískal ve sněmovně na píšťalku. Chvilku si asi myslel, že odtud odjíždějí vlaky. Trochu mu dělalo problém trefit se do poměrně širokých dveří poslanecké jídelny. Zápasil jak s poslaneckou kartou, tak s futrem," tvrdil ve čtvrtek ve sněmovně novinářům Rath.

Kalousek se výrokům opozice nemůže bránit. Je do úterý na služební cestě v USA.

Rath se ke Kalouskově údajné opilosti vyjadřoval v souvislosti s desetitisícovou pokutou od mandátového výboru, kterou nechce zaplatit. Zaplatí ji, až dostane písemně, kam a dokdy ji má složit. "Jsem připraven pokutu zaplatit a soudit se kvůli tomu s českým státem," řekl Rath.

Psali jsme:
Rath nazval Kalouska opilcem, zaplatí pokutu. Totalita, zlobí se Rath
Tolik kurev a facek jsme v politice nikdy nezažili, podotýká komentátor


Zaznělo po středečním jednání vlády

„Jeden drzý spratek dostal pár facek, tedy abych byl úplně přesný, dostal čtyři facky," řekl ministr Kalousek před novináři. „Pevně doufám, že to prospěje jeho výchově a dalšímu mentálnímu vývoji," dodal. Podle ministra Kalouska to jistě nebylo ani poprvé, ani naposled.

„Nicméně, vláda konstatovala, že pan ministr sice aspiruje na titul ministr financí roku, nicméně rozhodně neaspiruje na titul pedagog roku," komentoval jednání Kalouska premiér Nečas.

„Já se ale domnívám, pane premiére, že facka je stále ještě velmi podstatný pedagogický instrument," kontroval Kalousek.

„Já to nezpochybňuji," zasmál se Nečas. „Nejsem zastáncem Makarenka".


Incident se zřejmě odehrál v podloubí u vchodu do areálu Poslanecké sněmovny. Pražská policie tento případ zatím nevyšetřuje, její mluvčí Andrea Zoulová sdělila, že o žádné potyčce týkající se ministra financí nemá informace.

Do potyčky se nedávno dostal také poslanec za Věci veřejné Michal Babák, který se popral v baru na pražské Malé Straně a přišel přitom o přední zuby.  

Související: Babák má vymlácené zuby. Dnes potkal toho, kdo mu to udělal


Čtěte také:


Nejznámější facka v české politice:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jiří Hroník, Lukáš Petřík, par

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…