Potvrzeno. Bendl bude ministrem. Už ve čtvrtek

05.10.2011 12:51

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje bude Petr Bendl z ODS jmenován ministrem zemědělství s největší pravděpodobností ve čtvrtek odpoledne.

Potvrzeno. Bendl bude ministrem. Už ve čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

„S pravděpodobností 90 procent bude ministrem zemědělství Petr Bendl a na 90 procent bude jmenován ve čtvrtek odpoledne," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Premiér Petr Nečas po odvolání ministra Ivana Fuksy uvedl, že bude jmenovat nového ministra v řádu dnů, nikoli týdnů. Fuksa byl odvolán v úterý.

Hrad dnes potvrdil tuto informaci. "Prezident republiky Václav Klaus jmenuje na návrh premiéra Petra Nečase ve čtvrtek dne 6. října 2011 v 15.00 hodin na Pražském hradě nového ministra zemědělství České republiky," potvrdil v tiskovém prohlášení mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Čtěte také: Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl

I na vládě se něco dělo

Podle několik zdrojů z vlády bylo dnes na premiérovi Petru Nečasovi znát jisté rozrušení, které se patrně týká věcí kolem odvolání Ivana Fuksy a odporu části středočeské ODS kolem Petra Tluchoře.

Zajímavostí také je, že si premiér zavolal ministra financí Miroslava Kalouska během jednání protikorupčního výboru a hovořil s ním půl hodiny. Fuksa je právě považován za velmi blízkého člověka ministru Kalouskovi, který o Fuksovi podobně jako Petr Tluchoř řekl, že byl kompetentním ministrem a že za jeho odvoláním vidí vnitrostranický boj v ODS.

Regiony podpořily Nečase

Třináct ze čtrnácti šéfů regionálních sdružení ODS dnes navíc podpořilo Petra Nečase a zkritizovalo Petra Tluchoře za jeho napadení premiéra kvůli odvolání Ivana Fuksy.

více zde:

ODS: Respektujeme právo premiéra vybírat si ministry podle vlastního uvážení 

"Pokud Petr Nečas usoudil, že další spolupráce s Ivanem Fuksou není z jakéhokoli důvodu možná, je jeho nezadatelným právem provést na postu ministra personální změnu. Jsme přesvědčeni, že ministři nominovaní ODS zastupují ve vládě stranu jako takovou a ne pouze svá regionální sdružení, či dokonce jednu část jednoho regionální sdružení. Z tohoto důvodu vnímáme reakci Petra Tluchoře, že odvolání Ivana Fuksy je hrubý zásah do středočeské ODS, jako nešťastnou. Považujeme ji za další z jeho kroků, které směřují více k dělení ODS než k jejímu sjednocování," uvedli předsedové regionů ve svém společném prohlášení, které nepodpořil pouze šéf hradeckého regionu Ivan Adamec.

Kongres a regionální sněm ODS

O Fuksově odvolání se spekuluje již delší dobu. Požadovaly ho i Věci veřejné. Napovídal by tomu i fakt, že na čtvrteční grémia ODS měli přístup ministři, ale nyní sem již zváni nejsou. Spekuluje se, že důvodem bylo, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany Kalouskovi a Tluchořovi.

Čtěte také: Poslední bitva vzplála. Tluchoř okopává Nečase, je však sám

Krok může mít souvislost i s nadcházejícím kongresem. Dlouhodobě se totiž mluví o tom, že by ho skupina okolo Petr Tluchoře ráda přeměnila ve volební. Dosazením Petra Bendla by Petr Nečas na svou stranu získal poměrně velkou část středočeské ODS a Tluchořovy plány by překazil. Stejně tak 15. října proběhne regionální sněm ODS středočeské ODS, kde se bude volit nové vedení. 

Psali jsme: Bendl propadl na stranické dno. Zvedne se ještě?

Ze starosty hejtmanem a ministrem

V letech 1994 až 1998 byl Bendl starostou města Kladno, v letech 1997 až 1998 současně vykonával funkci místopředsedy Svazu měst a obcí ČR. V roce 1998 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny, mandátu se vzdal v roce 2000, kdy byl zvolen hejtmanem Středočeského kraje. Post obhájil i po krajských volbách v roce 2004. V krajských volbách v říjnu 2008 kandidoval neúspěšně za znovuzvolení. O 1,5 procenta hlasů více získala ČSSD s krajským lídrem Davidem Rathem.

Od roku 2002 byl Bendl místopředsedou ODS. V letech 2002 až 2006 působil ve stínové vládě Mirka Topolánka jako stínový ministr dopravy. Při rekonstrukci Topolánkova kabinetu v lednu 2009 se stal nástupcem ministra dopravy Aleše Řebíčka. V současnosti je řadovým poslancem a předsedou středočeské ODS.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…