Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl

04.10.2011 12:03

AKTUALIZOVÁNO Premiér Petr Nečas (ODS) odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS). Demisi odnesl prezidentu Václavu Klausovi na Hrad, který ji v úterý odpoledne přijal. V politických kuloárech se o tom spekulovalo delší dobu. Fuksu by mohl nahradit Petr Bendl.

Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Fuksa

Možnými nástupcem Fuksy by mohl být bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, podle ČTK také předseda jihočeské ODS Martin Kuba nebo někdejší ministr průmysl a současný šéf premiérových poradců Martin Říman. Podle informací ParlamentníchListů.cz to má být Bendl. 

„Já o tom nevím, nikdo mi nevolal, nikdo mě neoslovil. Žádná nabídka postu ministra nepadla," řekl ČTK předseda jihočeských občanských demokratů Martin Kuba v reakci na spekulace o svém vládním angažmá.

Nečas odvolal Fuksu po společné schůzce. Sám Fuksa ještě před setkáním s Nečasem tvrdil, že nemá informace o svém odvolání. Řekl to pro Českou televizi. 

Vrátí se Petr Bendl do vysoké politiky?

„Ano, zaslechl jsem to. Hovoří se o tom, že by měl Petr Nečas vyměnit ministra zemědělství Ivana Fuksu za Petra Bendla, ale oficiálně to premiér nepotvrdil," řekl ParlamentnímListům.cz dopoledne vysoce postavený člen ODS. Objevila se i další jména premiérovi loajálních členů středočeské ODS. 

Premiér a předseda ODS Petr Nečas by tímto krokem patrně sledoval omezení vlivu skupiny kolem bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Ivan Fuksa bývá i díky starým kontaktům, kdy býval ještě příbramským starostou, vnímám jako člověk blízký ministru financí a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

Pro Petra Bendla by zase jmenování znamenalo návrat do vrcholné politiky. Býval místopředsedou ODS i ministrem. Bývá mu ale vyčítáno, že často mění strany.

Psali jsme:

Nečas Fuksu jako kalouskovce dlouhodobě nemusí 

O Fuksově odvolání se spekuluje již delší dobu. Požadovaly ho i Věci veřejné. Napovídal by tomu i fakt, že na čtvrteční grémia ODS měli přístup ministři, ale nyní sem již zváni nejsou. Spekuluje se, že důvodem je, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany Kalouskovi a Tluchořovi.

Krok může mít souvislost i s nadcházejícím kongresem. Dlouhodobě se totiž mluví o tom, že by ho skupina okolo Petr Tluchoře ráda přeměnila ve volební. Dosazením Petra Bendla by Petr Nečas na svou stranu získal poměrně velkou část středočeské ODS a Tluchořovy plány by překazil.

Čtěte také:

Dne 15. října by se měl také konat regionální sněm středočeské ODS, kde se má volit nové vedení regionu. Jmenováním Bendla na ministerstvo by mohli být posílení bendlovci. Podle informací ParlamentníchListů.cz má Petr Nečas dlouhodobý strategický zájem, aby získal středočeskou organizaci ODS na svou stranu.

Pospíšil s Tluchořem proti Drobilovi 

Důvodem, proč by Nečas takto proti Fuksovi zasáhl, může být i to, že se v ODS se začínaly objevovat spekulace, že skupina kolem sesazeného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře připravuje plán, jak na letošním podzimním kongresu odvolat současné vedení Petra Nečase. Obětního beránka měl údajně v tomto příběhu sehrát exministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil, který patří k nejloajálnějším lidem premiéra. ParlamentnímListům.cz to řeklo několik vysoce postavených členů ODS.

Spekuluje se, že do protinečasovské skupiny Petra Tluchoře, která má blízko i k expředsedovi ODS Mirku Topolánkovi a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, má patřit i ministr spravedlnosti a místopředseda Jiří Pospíšil. Ten má podle informací ParlamentníchListů.cz kvůli "zradě Nečase" ale nyní významně oslabit.

Psali jsme: Bárta varuje Nečase: Pozor, jdou prý po tobě Pospíšil s Kalouskem

Hovořilo se o plánu, že Pospíšil přes nejvyššího státního zástupce prosadí ochromení Pavla Drobila. Spekulovalo se, že těsně před kongresem by se mělo objevit nové obvinění na Pavla Drobila v souvislosti a nařčeními exšéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již před časem do kauzy zasáhl, když si vyžádal spis k případu údajné korupce, o němž před tím pražské státní zastupitelství rozhodlo, že bude odloženo.

Teorie domino efektu

Mediální tlak v souvislosti se znovuotevřením kauzy či objevením se nového obvinění by měl prý donutit Pavla Drobila k rezignaci na post místopředsedy. To by dle tohoto plánu mělo vyvolat jakýsi domino efekt, kdy by se převolili i další místopředsedové a nakonec celé vedení včetně předsedy.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se tato spekulace donesla i premiéru Petru Nečasovi a nebral ji na lehkou váhu. Je možné, že by odvoláním Ivana Fuksy chtěl převzít strategickou iniciativu a vypálit Tluchořovi a jeho partě rybník.

Proč myslíte, že ten Jurečko, že ten Pospíšil...?

O tom, že si Petr Tluchoř přál ještě jako předseda poslaneckého klubu udělat z letošního nevolebního kongresu kongres volební, se mluví již dlouho. Nyní utržil ránu, protože nedávno šéfové regionálních organizací ODS schválili usnesení, že podporují prodloužení mandátu současného vedení ODS až do doby po krajských a senátních volbách, tedy až na podzim, a ne v červnu příštího roku. Tluchoř argumentuje, že demokratické principy dovolují pouze to, aby kongres vedení mandát zkrátil, nikoli prodloužil. Pro tento postoj získal i podporu svého regionu.

Psali jsme: Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi  

Údajné vazby Tluchoře na Pospíšila potvrdila Kristýna Kočí v tajně pořízené nahrávce. „Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko, že jsem šla na státní zastupitelství. Ty v tom klečí, Petr, pražský zastupitelství na tom leží, stejně jako Plzeň celá, nakonec i Renata Vesecká, celá tahle parta na tom klečí. Ty půjdou sedět. Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou polici, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený, já to hraju teďka tak, že teď se musí získat lidi. ...Kmenta ty informace má, včera mi to řekl," rozpovídala se kolem vládní krize, když několik poslanců opustilo VV, Kočí.

Čtěte také:

Jurečko a Topolánek

Roman Jurečko je místopředsedou ODS v plzeňském regionu a členem výkonné rady ODS. Je předsedou představenstva Plzeňské teplárenské i členem správní rady Správy železniční dopravní cesty. Týdeník Ekonom v listopadu naznačil, že v případě jmenování do SŽDC mohlo jít o dárek od Topolánka za podporu v souboji o předsednictví s Pavlem Bémem v ODS v roce 2008, kdy ODS drtivě prohrála krajské i senátní volby a Topolánkova pozice byl otřesena.

Čtěte také: Republiku řídí kmotři. Takto šel Reflex po jednom z nich

Nyní v ODS kolují neověřené informace, že v poslední době Topolánek několikrát předáky plzeňské ODS navštívil a že mu měl Jurečko pomoci v tom, aby se stal předsedou Teplárenského sdružení. Česká pozice uvedla, že Topolánek měl při své nominaci podporu rovněž právě „Jurečkovy" Plzeňské teplárenské.

Čtěte také:

Topolánek měl vždy velmi dobré vztahy s bývalým předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem, i když svou roli ve vládní krizi rezolutně popíral. Reflex před časem spekuloval, že by Jiří Pospíšil mohl být kandidátem této skupiny na předsedu ODS a říkají to potichu i někteří významní členové ODS. Reflex také psal, že právě Pospíšil měl seznámit nejvyššího státního státního zástupce Pavla Zemana s Romanem Jurečkem.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…