Velitel ISAF: Čechů v Afghánistánu není moc, pracují ale skvěle

10.10.2011 10:55

Českých vojáků v Afghánistánu sice není moc, přesto tam odvádějí skvělou práci. V rozhovoru s ČTK to řekl vrchní velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) v Afghánistánu John Allen, pod nějž spadá na 100.000 vojáků z desítek zemí světa.

Velitel ISAF: Čechů v Afghánistánu není moc, pracují ale skvěle

Do budoucna by Allen stál třeba o české školitele, kteří by pomáhali s výcvikem afghánských bezpečnostních sil. Ty totiž postupně přebírají od mezinárodních jednotek odpovědnost za bezpečnost v jednotlivých oblastech násilnostmi i chudobou sužované země.

"Není jich mnoho, ale přínos, který mají, zdaleka převyšuje jejich počet v Afghánistánu," řekl o českých vojácích americký generál. "Opravdu si vážíme jejich přínosu. V Afghánistánu se zapojují dlouhou dobu a dělají, tedy alespoň co se mě týká, skvělou práci," dodal. 

Válkou a operacemi v Afghánistánu za deset let prošlo už více než 7000 českých vojáků, přičemž Česko jeho zapojení do konfliktu stálo podle údajů z ministerstva obrany zhruba 8,3 miliardy korun. Češi do Afghánistánu vyslali lékaře, pyrotechniky, piloty a příslušníky speciálních sil. Akce v této asijské zemi si vyžádaly životy čtyř z nich.

Nyní v Afghánistánu působí kolem 720 českých vojáků, ovšem postupně se má tento podíl snižovat na 520 ve druhé polovině příštího roku. Allen nechtěl o tom, zda mu takový počet přijde dostatečný či nikoli, hovořit. "Respektujeme rozhodnutí každé země," podotkl. Dodal ale, že s postupujícím předáváním odpovědnosti Afgháncům spojencům říká, aby zvážili další formy zapojení do operací, neboť potřeby se mění.

Učitelé jsou čím dál důležitější

"Školitelé a cvičitelé, to je to, co budeme v příštích letech opravdu potřebovat," připomněl například Allen. Současně zdůraznil, že právě výcvik je oblast, v níž mají Češi zkušenosti a ve které už také prokázali, že mohou výrazně pomoci. "Dělají skvělou práci a chtěli bychom plně využít toho, co můžou pro afghánské bezpečnostní síly udělat," řekl o českých instruktorech, kteří mimo jiné cvičí afghánské piloty na vrtulnících Mi-17.

Allen připustil, že je možné, že země podílející se na silách ISAF budou různě upravovat počty svých sil v Afghánistánu. V některých případech sice podle něj poklesne množství vojáků, ale zase naroste podíl civilních expertů. "A když stáhnete všechny, tak nám dejte peníze. Budeme rádi i ze peníze," nastínil to, co prý říká jednotlivým spojencům s ohledem na budoucnost jejich mise.

Zlepšení je vidět všude

Generál rovněž zdůraznil, že bezpečnostní situace v Afghánistánu se postupně zlepšuje. Jen mezi červnem a srpnem množství útoků kleslo proti stejnému období loňska, které bylo nejkrvavějším rokem za deset let operací, o 17 procent. "Skutečnost, že se bezpečnost zlepšuje ale neznamená, že už neexistuje bezpečnostní problém," zdůraznil vzápětí. 

Klíčové pro budoucnost Afghánistánu je postupné předávání odpovědnosti za bezpečnost tamním silám. Tento proces, během něhož se už Afghánci takto ujali velení v sedmi oblastech, by měl skončit do konce roku 2014. Podle generála se tento plán podaří naplnit. To nicméně neznamená, že k tomuto datu z Afghánistánu odejdou všichni zahraniční vojáci.  

Afghánistán podle generála prošel za 10 let velkou obměnou. Zatímco v roce 2001, kdy operace začaly, nechodily do škol žádné dívky, nyní tvoří zhruba polovinu dětí ve třídách. Výrazný pokrok je patrný i v řadě dalších oblastí: Afghánci například používají miliony mobilních telefonů, takže lidé mohou mluvit nejen mezi sebou navzájem, ale také si přivolat pomoc v případě nouze. Dramaticky narostla očekávaná délka života a naopak klesla dětská úmrtnost, zdůraznil také generál. Právě to jsou podle něj jedny z příčin, proč má operace v Afghánistánu smysl a proč by se do ní měly zapojit i země vzdálené často tisíce kilometrů.

Související:

S válkou v Afghánistánu má zkušenost přes 7000 českých vojáků

Zemřel český voják, v létě těžce zraněný na misi v Afghánistánu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…