Brno čeká den D, zaplaví ho romské klany. Vést je bude herec Čenský

12.10.2011 4:41

Na brněnském výstavišti bude v pátek pořádně dusno. Sjede se tam na 150 nejvýznamnějších představitelů romských rodin a klanů. Baroni a další význační Romové, kteří mají stále velký vliv mezi ostatní populací, svolali narychlo do Brna jakýsi celostátní sněm. Akci u příležitosti Mezinárodního dne Romů bude moderovat herec Jan Čenský.

Brno čeká den D, zaplaví ho romské klany. Vést je bude herec Čenský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

Jde zjevně o reakci na problémy, které už nejsou zdaleka jen ve vyhlášeném Šluknovském výběžku, ale objevují se stále častěji i v jiných částech republiky a také v některých zemích Evropy jako je Bulharsko či Maďarsko.

Téma Šluknovsko

Romové v ČR chtějí v sále Morava v pavilonu A založit oficiální celorepublikovou romskou organizaci. Ta by měla být plnohodnotným právním partnerem při jednání s vládou a také dalšími oficiálními instituty. Romové si totiž stále více uvědomují že jejich současná vlastní roztříštěnost jen prohlubuje problémy, se kterými se jejich početné etnikum potýká.

Čtěte také:
Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne
Romové útočí i na Břeclav. Místní se bojí chodit na vlak

Romové? Téměř půl miliony

„Podle oficiálních čísel je v ČR 240 000 Romů, neoficiální údaje hovoří o výši okolo 400 000 lidí. Přes tento fakt však skutečně nemají jednotnou organizaci, která by byla pro jednání plnohodnotným partnerem. Téměř bez přehánění má nyní větší váhu při jednání na úřadech organizace zahrádkářů, než jednotlivé romské iniciativy v různých městech. A to se má v Brně změnit," uvedl jihomoravský krajský zastupitel zodpovědný za národnostní menšiny Viliam Záthurecký (ČSSD), který byl požádán Romy o pomoc při organizování jejich sjezdu.

Akce je podle něj reakcí na současné problémy ve Šluknovském výběžku a také v některých zemích v Evropě. Hlavní témata, která má sjezd projednávat budou bezpečnost, zaměstnanost a vzdělanost. Akce se uskuteční pod záštitou šéfa pořadatelského kraje tedy Michala Haška.

Organizování romského sněmu však zjevně přináší už od počátku řadu problémů. „Chtěli jsme mít na přípravu více času, nicméně svolavatelé trvají na jednání co nejdříve a tak máme na přípravu i svolání vládních delegátů jen několik dní. Oslovili jsme napříč politickým spektrem všechny vládní špičky a věříme, že jde o natolik palčivé otázky, že se řada vrcholových politiků do Brna dostaví," doplnil Záthurecký, který doufá že se politikové nebudou z účasti vymlouvat či omlouvat právě krátkým termínem před konáním akce. Účast už závazně přislíbila vládní zmocněnkyně pro menšiny Monika Šimůnková či policejní prezident Petr Lessy.

Přijde bouře?

„I když to vypadá náramně jednoduše, domnívám se, že to bude hodně bouřlivé jednání. Mnoho vlivných z našich klanů vůbec o ničem neví. Ti se budou cítit dotčeni, že je nikdo nepozval. A ti co pozváni byli se jen těžko budou shodovat na vybraných jménech, klidí, kteří by měli Romy zastupovat na celonárodní úrovni. Bude to boj o vliv a taky o peníze," domnívá se významný Olach, který zatím nebyl pozván a doufá že bude pro sjezd rovněž jako delegát osloven. I proto zatím nechce prozradit své jméno.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…