I úředník má právo na soukromí, říká šéf ÚOOÚ o platech

11.10.2011 18:45

Hostem Impulsů Václava Moravce byl dnes Igor Němec, šéf Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Kritizoval hlavně situaci osobních údajů ve zdravotnictví a taky v kauze pražské Opencard, zároveň také řekl, že jeho úřad nesouhlasí se zveřejňováním platů úředníků.

I úředník má právo na soukromí, říká šéf ÚOOÚ o platech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Problémem jsou hlavně zdravotní knížky IZIP. Pokud by se data do zdravotních knížek sbírala povinně, Němec by to za správné nepovažoval. „Ptali bychom se po účelu té knížky,“ řekl. „U nás zdravotní knížky slibují něco, co nejsou schopny splnit,“ dodal.

SLEDUJEME TÉMA kauza IZIP

Výhrady jsou také k otázce zdravotních registrů. Co by v nich ale být mělo a co ne, to úřad říkat nemůže. „Čekáme, že právě ministerstvo zdravotnictví bude mít představu o tom, co v registrech bude. Musí být přesně dány všechny postupy. My dáváme pouze odborná stanoviska, ale rozhodnout musí politici,“ zdůraznil.

SLEDUJEME TÉMA ODMĚNY   

Již delší dobu se ÚOOÚ zabývá také Opencard. Pokud má člověk anonymní Opencard, platí za čtvrtletí o 400 korun víc než ten, kdo dává k dispozici svá data. „Tento proces není uzavřen,“ uvedl Němec k tomu, že hlavní město zatím nedostalo pokutu. „Účel sběru dat je naprosto nezdůvodněn. Ta karta je tak nepovedený projekt a tak zamotaný, že opravdu nevím, kdo to rozsoudí,“ tvrdí.

ÚOOÚ patří mezi kritiky zveřejňování platů úředníků. „Tady se kříží několik práv. I úředník má právo na soukromí. Musíte stanovit účel a já opravdu nevím, jaký účel má zveřejňovat plat každé paní v podatelně,“ myslí si Němec.

Čtěte více:
Kalouskův úřad schytal pokutu. Za Vondrovu "zlodějnu" 
Tejc: Odmítání vlády zveřejnit platy úředníků a náměstků je neobhajitelné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…