Za zrušení smlouvy o prodeji sídla zaplatí KSČM 40 milionů

12.10.2011 13:12

Za zrušení smlouvy o prodeji sídla Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) v centru Prahy musí strana zaplatit 40 milionů korun italské firmě Poste Re, která od ní chtěla budovu koupit. Rozhodl o tom dnes pravomocně odvolací pražský městský soud. Potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z října loňského roku. Komunisté firmě sídlo sami nabídli, ale pak si obchod rozmysleli jako nevýhodný.

Za zrušení smlouvy o prodeji sídla zaplatí KSČM 40 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Původně chtěli komunisté budovu nedaleko Václavského náměstí prodat a vybudovat si nové sídlo v pražských Vysočanech. Uzavřeli proto s Poste Re smlouvu o smlouvě budoucí, ze které vyplývala povinnost uzavřít smlouvu o prodeji a také smluvní pokuta. Cena, za kterou strana nabídla sídlo italské firmě, činila 410 milionů korun. Firma dokonce zaplatila v roce 2005 KSČM první zálohu 40 milionů korun. 

Porušili povinnost

Komunisté si ale transakci rozmysleli a zálohu vrátili. Dospěli totiž k názoru, že cena je pro stranu nevýhodná, za podobnou nemovitost v lukrativní části hlavního města by podle odborníků mohli získat daleko víc peněz. 

"Je zřejmé, že žalovaný (KSČM) porušil svou povinnost vyplývající z platné smlouvy o smlouvě budoucí, ve které byla stanovená smluvní pokuta," uvedla předsedkyně senátu Ivana Hasalová. Podle ní je výše pokuty přiměřená, zejména vzhledem k penězům nabízeným za odprodej nemovitosti. Soud také uložil komunistům povinnost zaplatit náklady řízení, které činí asi 350.000 korun.

Čtěte více:
Komunisté budou moci zůstat v ulici Politických vězňů
Politický vězeň: Dnešní "kluci politický" nikdy nemakali, tak dělají kiksy

Komunisté oplakávají pád Sovětského svazu: Američani se roztahují

Svět našišato. Komunisté hubují Kalouska za týrání živnostníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…