Dušek (ČSSD): Reforma SZP zjednodušení nepřináší. Dopady pocítí i čeští zemědělci

12.10.2011 14:24

Dnes 12. října v Bruselu na mimořádném zasedání výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu komisař pro zemědělství a rybolov Dacian Cioloş představil dlouho očekávaný návrh Evropské komise k reformě společné zemědělské politiky, která má vstoupit v platnost v lednu 2014 a bude platná po celé příští rozpočtové období do konce roku 2020.

Dušek (ČSSD): Reforma SZP zjednodušení nepřináší. Dopady pocítí i čeští zemědělci
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Prezentace v Evropském parlamentu je symbolická, protože poprvé bude mít EP možnost se plně zapojit do procesu schvalování společné zemědělské politiky EU. Pro budoucí podobu společné zemědělské politiky budou důležitými cíli především udržitelná produkce potravin a zvýšení konkurenceschopnosti zemědělského odvětví, udržitelné hospodaření s přírodními zdroji, opatření v oblasti klimatu a také vyvážený územní rozvoj.

Společná zemědělská politika v současné době představuje jednu z nejdůležitějších politik EU, kdy na rozvoj a podporu evropského zemědělství bylo investováno jenom v minulém roce přes 50 miliard eur, přibližně 40% z celkového rozpočtu EU. V probíhajícím období čerpání má ČR k dispozici 26 miliard eur. Spolu s prostředky na operační program Rozvoj venkova v gesci MZE je to téměř 30 miliard eur. 

Pro Českou republiku je životně důležité, aby reformovaná společná zemědělská politika po roce 2013 byla efektivní společnou politikou založenou na dvou pilířích, která zajistí spravedlivé zacházení mezi zemědělci v rámci celé EU včetně spravedlivé distribuce přímých plateb mezi členskými státy.

V této souvislosti návrh Evropské komise na zastropování přímých plateb podle velikosti farem je pro Českou republiku nevýhodný.  Střední velikost zemědělského podniku v ČR patří mezi největší v celé unii.  Dalším problémem navrhované reformy je podmíněnost přímých plateb ekologickými kritérii. Takzvaný greening se bude zohledňovat na cca 30% přímých plateb. Kontrola zastropování a splnění podmínek ozelenění přinese vyšší administrativní náklady pro zemědělce. Dalším sporným bodem je například povinnost zachovat 7% půdy v klidu. Všechny tyto opatření naznačují, že reforma SZP spíše přinese více byrokracie a může omezit konkurenceschopnost českého zemědělství.

Pro konkurenceschopnost českých zemědělců, se domnívám, je nejdůležitější, aby nedostali méně peněz než naši partneři. Klíčové pro nás jsou stejné podmínky. V této souvislosti jsou pro nás nevýhodné jakékoliv přechodná období. Současně tento návrh přichází pro ČR v tu nejnevhodnější dobu, kdy máme nového ministra zemědělství Petra Bendla. Nový český ministr zemědělství, se musí co nejdříve zapojit do intenzivních osobních jednání na vylepšení tohoto návrhu pro české zemědělce. S ohledem na to, že úspěšnost jednání v EU závisí na osobních vazbách, tak se obávám, že v tomto smyslu bude mít nový ministr značnou nevýhodu, kterou v budoucnosti mohou zaplatit čeští zemědělci.

Robert Dušek - poslanec EP, člen výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI)

Dále čtěte:
Fajmon (ODS): Buďte mladí, drobní a zelení, vzkazuje EU zemědělcům

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.