Od příštího roku stoupne cena za elektřinu o šest až osm procent

14.10.2011 6:56

Cena elektřiny pro domácnosti stoupne v příštím roce v průměru o šest procent, nárůst pro firmy by měl činit osm procent, informují Hospodářské noviny. Pro zákaznickou cenu je určující vývoj na energetických burzách, na nichž se letos projevil přibližně devítiprocentní růst.

Od příštího roku stoupne cena za elektřinu o šest až osm procent

Vyšší růst elektřiny než letos čeká její odběratele v příštím roce. Pro domácnosti stoupne zhruba o šest, pro firmy o osm procent. Předpoklad vychází z vývoje nákupních cen a informací Hospodářských novin o regulovaných poplatcích, které pro příští rok chystá Energetický regulační úřad.

Zákaznickou cenu určuje především vývoj na energetických burzách. Průměrná cena se na nich letos pohybovala kolem 54,5 eura za megawatthodinu, což představuje proti loňsku asi devítiprocentní růst. Do konečné ceny se dále promítají regulované poplatky za služby a také dotace na obnovitelné zdroje.

Zdražení „zelené" elektřiny o 60 korun za megawatthodinu

V minulém roce stála podpora „zelené energetiky" přes třicet miliard korun. Skoro dvanáct miliard z toho hradí stát, zbytek spotřebitelé. Domácnosti kvůli tomu letos přijde každá megawatthodina elektřiny dráž o 370 korun. Pro příští rok stoupne „zelený" poplatek zhruba na 430 korun.

„Kdyby měl poplatek na obnovitelné zdroje v příštím roce plně pokrýt závazky k distributorům, stoupl by na 520 až 570 korun na Mwh," uvedl pro HN analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Úředníkům se ale daří dohodnout s ČEZ a E.ON splátkový kalendář, takže se dluh vůči nim rozloží na delší období.

K věci:

Elektřina může příští rok zlevnit. Alespoň ČEZ to slíbil 

Utlumí-li Evropa jádro, elektřina zdraží, varuje Roman 

Nečas přehání. Elektřina tolik nezdraží, soudí analytik 

Foto: cez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …