Pojišťovny se budou předhánět, která nabídne výhodnější nadstandard

17.10.2011 9:17

Nadstandard by nemusel být jenom výsada pro vyvolené. Lepší lékařskou péči by si mohl zaplatit každý, kdo by po ní zatoužil. Tvrdí to soukromé pojišťovny, které se připravují na zavedení nadstandardů. Podle pojišťoven to bude boj o miliardy korun ročně. Píše se v pondělním vydání Lidových novin.

Pojišťovny se budou předhánět, která nabídne výhodnější nadstandard

Podle mluvčí pojišťovny Uniqa Evy Svobodové bude záležet na legislativním ukotvení systému nadstandardů a podílu, jaký připadne komerčním pojišťovnám.

„S řadou zdravotnických zařízení i lékařů velmi úzce spolupracujeme. Analyzujeme situaci na trhu a zvažujeme nejrůznější možnosti rozšíření našich aktivit, nicméně v tomto okamžiku je předčasné o čemkoli hovořit," řekl LN Tomáš Zaoral, mluvčí České pojišťovny.

Komerčním pojištěním se zabývá jen Kooperativa

Zatím nejdál v přípravách na rozšíření byznysu o komerční zdravotní pojištění je Kooperativa. Aby dokázala lépe pochopit vztahy ve zdravotnictví, koupila a provozuje nemocnici v Mělníku.

„Zdravotnictví je velmi složitý obor, vlastní nemocnice nám pomohla identifikovat věci, které můžeme do budoucna začlenit do komerčního zdravotního pojišťění," řekl LN generální ředitel pojišťovny Kooperativa Martin Diviš.

Vyloučil přitom, že by pojišťovna zároveň studovala záznamy pacientů, které podléhají lékařskému tajemství. Lidé z Kooperativy působí hlavně v dozorčí radě a managementu nemocnice.

Zkušenosti ze zahraničí čerpá také Allianz

Kooperativa je zatím jediná pojišťovna, která v Česku vlastní nemocnici. „Naše mateřská společnost Uniqa je v Rakousku vlastníkem řady zdravotnických zařízení, a pokud se situace v Česku změnila, pak bychom bezesporu o vstupu do segmentu komerčního zdravotního pojištění uvažovali. Čerpali bychom přitom zkušenosti právě od naší rakouské centrály," popisuje mluvčí Uniqy Eva Svobodová.

Zkušenosti ze zahraničí má také Allianz. „Máme k dispozici léty prověřené zkušenosti z desítek zemí světa, ve kterých je Allianz aktivní i v komerčním zdravotním pojištění. Alespoň nebudeme muset znovu objevovat Ameriku," myslí si mluvčí Allianz Václav Bálek.

Rakousko vydává na zdravotnictví kolem 670 miliard korun ročně. Pětina sumy přitom pochází z přímých plateb a poplatků, zejména ze spoluúčasti pacientů.

Komerční zdravotní pojištění vyjde v ČR na tolik, jako u povinného ručení

Více jak třináct miliard přináší do rakouského zdravotnictví soukromé zdravotní pojištění, které má zhruba třetina obyvatel. Z toho se platí náklady na konkrétního lékaře, kterého si pacient vybere, náklady na lepší vybavení nemocničních pokojů nebo náklady na intenzivnější péči.

V České republice by mělo komerční zdravotní pojištění přijít na stejně jako je povinné ruční za automobil. „Zcela zásadní je vzbudit zájem klientů, chceme, aby se tento produkt co nejvíce rozšířil. Čím více klientů se do systému soukromého zdravotní pojištění zapojí, tím bude toto pojištění levnější," tvrdí šéf Kooperativy.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …