Potřebujeme vidět, že nikdo není nedotknutelný, chválí Gazdík vyšetřování kauz

19.10.2011 11:59

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starotové Petr Gazdík v rozhovoru pro deník MF Dnes hovořil o stavu politiky. Poukázal na napojení byznysu a vyzval novináře, aby vyhledávali podezřelé politiky.

Potřebujeme vidět, že nikdo není nedotknutelný, chválí Gazdík vyšetřování kauz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Gazdík věří, že vyšetřování údajného úplatku za povolení internetových sázek prokáže nevinu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Musí začít platit stokrát omílané „padni komu padni"

„Myslím, že všichni potřebujeme vidět, že nikdo není nedotknutelný. Musí konečně začít platit to stokrát omílané „padni komu padni"," komentuje zvýšenou aktivitu policie v případech mnoha nevyřešených kauz.

Vzhledem k probíhající kauze bývalého ředitele ČEZu Martina Romana upozornil Gazdík, že ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg už dřív naznačoval střet zájmů a možnost, že ČEZ financuje politické strany.

Více: Odhalení deníku. Roman nepřímo vlastnil plzeňskou škodovku

„Sice dvacet let budujeme systém postavený na demokracii a svobodě, ale má problém s morálkou. Celých dvacet let se neřeší propojení byznysu a politiky. Dvacet až třicet multimiliardářů potichu ze zákulisí ovládá politickou scénu, jednu stranu si dokonce mohou založit a ta strana dokonce může mít protikorupční étos," vadí Gazdíkovi.

Dodal, že jeho strana má zcela transparentní účty, což dokazuje každých čtrnáct dní, kdy zveřejňuje své sponzory. „Dvě největší strany to nedělají, jsou výrazně zadlužené a jsou tu pokusy, aby se omezila výše volebních nákladů, ale neomezila se výše státního příspěvku stranám. To pro ně může znamenat lukrativní byznys," řekl Gazdík v rozhovoru pro MF Dnes.

Ukazovat na politiky bez morálky? To je úkolem vás novinářů

Gazdík se zastal Miroslava Kalouska, který jako předseda rozpočtového výboru v roce 2003 měl kontrolovat prodej Škoda Holdingu společnosti Appian. Navrhl, aby zkorumpované politiky bez morálky hledali a upozorňovali na ně sami novináři.

„Stačí si udělat hlubší analýzu o tom, který poslanec podává který pozměňovací návrh, komu ten návrh asi nahrává, a máte tady desítky až stovky podezření," tvrdí Gazdík v MfD.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…