Politolog ke STEMu: Preference stranou, co ten počet nerozhodnutých voličů?

24.10.2011 18:28

V aktuálním průzkumu agentury STEM, který probíhal od 7. do 15. října, by získala ČSSD 25,3 procent, ODS 15,7 procent, KSČM 11,2 procent a TOP 09 9,3 procent. Podle politologa Bohumila Doležala je ale zajímavé na aktuálním průzkumu ještě něco, a to je počet lidí, kteří v současné politické situaci tápají.

Politolog ke STEMu: Preference stranou, co ten počet nerozhodnutých voličů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Asi nejvýraznějším závěrem průzkumu je to, že v říjnu by překročily práh volitelnosti opět jen čtyři strany. ODS, TOP 09, KSČM a ČSSD. Poslední uvedená strana by získala prvenství. Zajímavým faktem je i to, že se k pětiprocentnímu prahu volitelnosti opakovaně přibližuje KDU-ČSL (3,3 proc.), stejně tak i Strana zelených (3,2 proc.). V modelu STEM však KDU- ČSL ani SZ dosud k hranici 5 procent ještě nedosáhly.

Ačkoli se zdá, že sociální demokraté ztrácí na intenzitě podpory, vede jejich strana pravidelně žebříčky preferencí. Občanští demokraté jsou na druhém místě a data naznačují, že se zřejmě odráží od zářijového dna. V mandátovém vyjádření by dokonce překonala svůj volební výsledek z roku 2010.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Průzkum také ukázal, že postavení TOP 09 je stabilní. "Nedá se zatím však nic moc hledat, TOP 09 je novou stranou, o stabilitě se dá hovořit až tak po dvou třech letech. Pokud mají nyní něco přes devět procent, nevypovídá to příliš o jejich neotřesitelné síle. Skoro by se dalo jejich postavení přirovnat k určitým obdobím KDU-ČSL," reagoval na tento fakt pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal.

Stabilní komunisté a možný příliv sympatií malým stranám

Na rozdíl od TOP 09, u KSČM se již může o stabilní přízni voličů hovořit. Ta se neliší již řadu let, maximálně zaznamenává výkyvy řádově v desetinách procent. Pokud by nyní byly volby, získali by komunisté proto solidní podporu a dosahli by na 35 mandátů.

"Rozhodně bych nepodceňoval přízeň voličů k malým stranám. Například průzkumy jiných agentur vypovídají o nárůstu sympatií ke KDU-ČSL vyšším, než ukazuje tento průzkum. Dá se předpokládat, že ještě s pořadím bude mnohokrát zamícháno. Každopádně bylo by i pro politickou vyrovnanost ideálnější, pokud by se do sněmovny dostala nějaká strana, jež by zastávala středopravicový směr - tedy lidovci nebo snad zelení. I když ti šli v posledním období pod vedením Ondřeje Lišky dost také nalevo," řekl dále Doležal ParlamentnímListům.cz k průzkumu.  

Počet nerozhodných občanů je vysoký

Zajímavým poznatkem, který se dá také z průzkumu vyčíst, je to, že počet nerozhodných občanů je stále vysoký. Rozpaky nad stavem české politiky tak zjevně trvají. V říjnových datech občané častěji hledají útočiště i u malých stran.

Pokud by se tedy příští týden konaly volby, zúčastnilo by se jich podle svých slov 55 procent
občanů, 17 procent svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 28 procent obyvatel ČR ve věku
od 18 let. Je to obdobný stav jako minulý měsíc.  


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…