Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů

26.10.2011 6:50

Ani zapřísáhlého odpůrce eura v Česku nemůže těšit tíživá hospodářská situace Řecka a hrozící rozpad eurozóny. Provázaností s ekonomikami těchto zemí by ČR schytala nepříznivé dopady z první ruky. Plno lidí by ztratilo práci, omezoval by se veřejný sektor, vyplácely by se nižší důchody, dávky v nezaměstnanosti, klesly by platy ve státní sféře, vyjmenovává ekonom České spořitelny Jan Jedlička hlavní dopady na život u nás.

Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů

Na semináři Národní ekonomické rady vlády k dluhové krizi a jejímu dopadu na Českou republiku zdůraznil premiér Petr Nečas, že vše, co se nyní děje v zemích eurozóny, které řeší krizi Řecka a její možné dopady na evropské banky, má vliv i na českou ekonomiku. „Stabilita a funkčnost eurozóny je v našem národním zájmu," prohlásil Nečas.

Přitom společné evropské měně se podpory od premiéra i jeho ODS nedostalo v uplynulých dnech, kdy naopak z jejich strany zaznívaly požadavky, že euro u nás nelze přijmout bez schválení v referendu. Také člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Dlouhý na semináři řekl, že společná měna přispěla k prohloubení krize. Přesto považuje za nejhorší možný scénář pro Českou republiku rozpad eurozóny.

Hrubý domácí produkt v Česku by klesl o pětinu

Čeho se tedy máme bát, pokud by k němu skutečně došlo? „Měl jsem možnost vidět makroekonomické odhady pro jednotlivé země eurozóny a podle nich by došlo k poklesu hrubého domácího produktu v průměru o dvacet procent," říká pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „My sice nejsme součástí eurozóny, ale jsme s ní tak těsně provázaní, že by to na nás mělo stejný dopad," dodává Sobíšek.

Vše k tématu euro ZDE

„Pokud by se rozpadla eurozóna, tak to by byl nejčernější možný scénář nejen pro Evropu, ale pro celý svět. Na nás by to mělo hodně dramatický dopad. Jen si vzpomeňme, jaký vliv měla krize, která odstartovala v roce 2008 v USA na relativně malém segmentu, na náš hrubý domácí produkt," připomíná Jan Jedlička, manažer EU office České spořitelny, že tehdejší negativní impuls z Ameriky znamenal meziroční propad hrubého domácího produktu o 4,1 procenta.

Dramaticky by vzrostla nezaměstnanost a propadly daňové příjmy

Sobíšek upozorňuje, že rozpad eurozóny by měl na české hospodářství dopad srovnatelný s obdobím transformace na tržní ekonomiku z počátku devadesátých let. „Tehdy to společnost unesla, protože panovalo všeobecně velké očekávání a ekonomická nepohoda byla kompenzována různými faktory, které tu situaci zpříjemňovaly," domnívá se makroekonom, že tentokrát by náraz nesla společnost mnohem hůř.

Hlavní ekonom UniCredit Bank je přesvědčen, že ušetřena by nezůstala žádná oblast ekonomiky. „Určitě by došlo k dramatickému růstu nezaměstnanosti, k propadu daňových příjmů. Nebylo by možné financovat důchody v dosavadní výši. To by se týkalo i dalších výdajů státu," přibližuje Sobíšek, jak by na Česko dolehl rozpad eurozóny.

První vlna by dopadla na bankovnictví

Jan Jedlička, který se na Evropskou unii a euro dlouhodobě specializuje, poznamenává, že první negativní vlna by šla u nás přes bankovnictví. Samotný krach Řecka by české banky nestál nic, ale rozpad eurozóny už ano. „Bankovnictví je olej, díky němuž ekonomické soustrojí funguje," očekává ekonom České spořitelny, že střadatelé by v předtuše rozpadu eurozóny začali vybírat peníze a posílat je do bank silnějších zemí.

Lidé by informace měli včas, protože rozhodovací mechanismy jsou mnohem složitější, než tomu bylo při rozdělení Československa a zavedení české a slovenské koruny. „Když budete Ital, tak ty eura z italské banky vyberete, způsobíte run na banku, italské banky nebudou mít na to, aby uspokojily střadatele," popisuje ekonom České spořitelny, jak by odstartoval dominový efekt v bankovním sektoru.

Pykali bychom za exportní závislost na eurozóně

„Pak by přišel druhý náraz, protože by poklesl náš export do zemí eurozóny, na které jsme hlavně orientováni," pokračuje pro ParlamentníListy.cz Jedlička v možném scénáři. „Plno lidí by ztratilo práci, musel by se omezovat veřejný sektor. Nižší výdajová stránka rozpočtu by s sebou nesla nižší důchody, dávky v nezaměstnanosti i platy ve státní sféře," přibližuje ekonom, kde všude by se nižší poptávka po našich výrobcích jako důsledek rozpadu eurozóny promítla.

„Kdybychom byli ostrovem někde v Tichomoří, tak bychom si o rozpadu eurozóny jen přečetli v novinách, takhle bychom jeho důsledky schytali z první ruky. Jak je rozpad pravděpodobný, to se dozvíme už během několika týdnů," odhaduje Jedlička, že pokud se do měsíce členské země nedohodnou na nějakém důvěryhodném řešení, tak investoři ztratí trpělivost a začnou prodávat euro a státní dluhopisy. Pak už nebude žádná síla, která by tu lavinu zastavila.

K věci:

Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi 

Nečas chce referendum. Pokud budou chtít Češi euro 

Ty německý kolaborante, naznačují někteří politici Schwarzenbergovi 

Foto: europa.eu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…