Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi

20.10.2011 11:26

Dodržet své závazky, nebo se z nich vyvléci s ohledem na národní zájmy? I tak by se dal interpretovat postoj ministra zahraničí Karla Schwarzenberga k vyjádření premiéra Petra Nečase, že Česko by mělo euro přijmout jedině na základě referenda. Předseda TOP 09 navíc výrok šéfa ODS nazval nakopnutím německé kancléřky zezadu v okamžiku, kdy bojuje o záchranu eura.

Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedové pravicových stran - Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

Před osmi lety se občané České republiky hlasováním v referendu rozhodli pro vstup do Evropské unie a zároveň pro přistoupení k euru. Nynější situace v některých zemích eurozóny však vyvolává obavy, abychom po splnění kritérií a přijetí eura nedopláceli na dluhy jiných zemí. Premiér Petr Nečas dokonce prohlásil, že Česko by v budoucnu mělo přijmout euro jedině za předpokladu, že ho občané schválí v referendu.

Toto vyjádření ale rozlítilo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, protože ho považuje za alibistické v době, kdy je přijetí eura v nedohlednu a navíc celá Evropa bojuje za záchranu společné měny. „Je to nakopnutí Merkelové zezadu v okamžiku, kdy bojuje o záchranu eura. Kdybychom měli přijmout euro příští rok ... Ale to nás čeká nejdříve za pět let, když se bude dařit," řekl Schwarzenberg deníku Právo.

Proněmecký ministr zahraničí a kandidát TOP 09 na prezidenta republiky Karel Schwarzenberg  již 22. srpna v rozhovoru pro Týden.cz řekl: "Kdybych se stal prezidentem, zajisté bych si uvědomil zásadní věc. Podíval bych se na světovou mapu a zjistil bych, kolik velkoměst na světě už má víc obyvatel než celá Česká republika. ... My si musíme uvědomit, že naším nejdůležitějším spojencem bylo, je a bude Německo. Za svůj první úkol bych proto považoval co nejlepší vztahy s Německem".

Eurozóna je především zónou společného dluhu

Za předsedu vlády se ale jako jeden muž postavila ODS. „Postoj premiéra je naprosto oprávněný. Divím se, že pan Schwarzenberg hájí raději německou kancléřku než české občany, ale asi je to příznačné. Eurozóna je dnes zónou především společného dluhu, a proto mají občané právo se o tom znovu rozhodnout sami," reaguje pro Parlamentní listy.cz Jan Zahradil, který je v europarlamentu předsedou politické skupiny Evropští konzervativci a reformisté.

SLEDUJEME téma euro

Právě o to, zda má Česko respektovat závazek, který na sebe v roce 2004 vstupem do EU vzalo, nebo se dovolávat ústy premiéra Nečase změněných podmínek jako důvodu pro nové referendum, tady běží. „Všechno se mění. Kdo si před lety myslel, že vše zůstane stát, nemá co pohledávat v politice. Kdo chce být ve spolku, tak to musí chtít v dobrých i špatných časech," podotkl Schwarzenberg k úvaze vyvléci se z přijetí eura.

Nehledají nové členy, ale nové plátce

„Euro a eurozóna v roce 2011 jsou zcela jiné než v roce 2003, kdy občané v referendu schválili vstup do EU a přistoupení k euru. Navíc vstoupit dnes do eura znamená jednorázově přispět do eurovalu v hotovosti několika desítkami miliard korun, odhaduje se nejméně 50 miliard, a zároveň převzít záruky za cizí dluhy v řádu stovek miliard, nejnižší odhady hovoří o 250 miliardách korun," namítá pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Ivo Strejček.

V kontextu těchto skutečností je europoslanec přesvědčen, že o tom, co je správné, by si měli lidé svobodně rozhodnout sami v referendu. „Eurozóna dnes nehledá nové členy, ale nové plátce! Postoj Nečase je správný, protože je autentickou obhajobou zájmů českých daňových poplatníků," upřednostňuje Strejček české zájmy před naším závazkem euro přijmout.

Kdo podporuje euro, ať pošle Řecku peníze ze svého

Za pravdu mu dává i jeho stranický kolega z europarlamentu Hynek Fajmon. „Podporuji postup navrhovaný premiérem Nečasem. Je racionální a pro Česko výhodný. Ti, kdo podporují euro, ať pošlou ze svého peníze na pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku, ať ale k tomu nenutí národ, který si přijetí eura z 85 procent nepřeje," říká pro ParlamentníListy.cz Fajmon.

Poslanec ODS Michal Doktor je přesvědčen, že v národních ekonomikách jsou stále hmatatelněji cítit náklady spojené s jednotnou měnou. „Poté, co se země vzdaly pružných mechanismů směnných kurzů vlastních měn, jde vše natvrdo. Jako když nahradíte pružný mechanismus kovovou tyčí. Řecko je jen začátek ... Někdy to panu ministrovi vysvětlím. Strašlivě se mýlí," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Doktor.

Schwarzenberg o víkendu prozradí, zda půjde i do nepřímé volby

Předseda TOP 09 dal Nečasovy výroky do souvislosti se sobotním kongresem ODS. „Já to nechápu, asi se snaží dělat ramena," uvedl Schwarzenberg s tím, že takovéto neuvážené kroky vedou ke ztrátě prestiže republiky v zahraničí, a že je bude muset zahraničním politikům pracně vysvětlovat. „Asi přejmenuji ministerstvo na ministerstvo zahraničí a žehlení," dodal pro deník Právo.

Ale stejně jako on vztahuje premiérovy výroky k sobotnímu kongresu, lze i jeho reakci vztáhnout k víkendovému sněmu TOP 09. Na něm chce strana ohlásit Schwarzenberga jako oficiálního kandidáta na prezidenta. Přitom ten stávající - Václav Klaus - je naopak velkým odpůrcem přijetí eura. Schwarzenberg nicméně dlouho tvrdil, že by se zúčastnil jen přímé prezidentské volby. Zda nakonec kývne i na kandidaturu v nepřímé volbě, prozradí o víkendu delegátům sněmu.

K věci:

Nečas mlží ohledně eura. Schwarzenberg: Dělá ramena, aby mu zatleskali 

Nečas chce referendum. Pokud budou chtít Češi euro

Nečas nechce stanovit termín pro přijetí eura. EU se mění 

TOP 09 prohlásí Schwarzenberga kandidátem na Hrad 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …