Češi a Slováci se sešli na hranici: Neměli jsme se rozdělit, zaznělo

28.10.2011 22:55

Státní svátek oslavili Češi a Slováci také doslova na hranici mezi Českou a Slovenskou republikou. Na vrchu Kohútka na hřebeni Javorníků stojí historicky první Slovensko - české informační centrum. Právě tato dřevěná stavba je ideálním místem pro setkávání, má v sobě totiž nezaměnitelnou symboliku.

Češi a Slováci se sešli na hranici: Neměli jsme se rozdělit, zaznělo
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Slovensko-české informační centrum v Kohútce

Návštěvník projde dřevěnými dveřmi ještě na území České republiky, když vejde dovnitř a začne si prohlížet informační letáky, už mu zazvoní v kapse mobil. Proč? Vítejte na Slovensku, oznamuje informační textová zpráva. „Když napadne sníh, tak na střeše leží slovenské vločky, ale voda, která teče z okapů, je už česká," směje se Milan Orálek, šéf ekologů z Valašska, kteří mají stavbu ekologického centra částečně na svědomí.

Přesně před rokem tady na hřebeni Javorníků symbolicky řezali hraniční závoru mezi Slovenskou a Českou republikou, aby stavbu otevřeli pro veřejnost. Letos slavili státní svátek na Kohútce znovu. Postupně by se z takových slavností měla stát v infocentru na státní hranici tradice.

Republika se neměla rozdělovat, tvrdí poslanec Novosad

I když dnes existují dva samostatné státy, Češi a Slováci, kteří žijí na pomezí republik hranice moc vážně neberou. „Nezapomínáme na to, co bylo. Je nutné si minulost připomínat. Žijeme tady na pomezí, máme rodiny a přátele na obou stranách hranice. Jsme odsouzení ke spolupráci," říká pro ParlamentníListy.cz Ján Mičic, starosta pohraniční slovenské obce Lazy pod Makytou. Přišli i někteří poslanci. „Beru to jako svoji povinnost přijít na takovou akci. To jsem si nemohl nechat ujít. Republika se rozdělit neměla. To budu tvrdit, dokud budu dýchat," uvedl František Novosad, poslanec parlamentu za sociální demokracii. „Bohužel už se to stalo, tak zásadní rozhodnutí se nedá změnit," dodal redakci.

Stylovou dřevostavbu zaplnily v pátek desítky lidí. Setkání znamenalo také přehlídku valašských krojů. Nechyběla stylově oblečená cimbálová muzika a členové Valašského portášského sboru. Součástí vzpomínky na vznik Československa byl i pietní akt u hrobu rotmistra Andreje Lucika a vernisáž obrazů akademického malíře Ilji Hartingera.

Důvodem výstavby informačního centra na Kohútce nebyla jen symbolika, pořádají se tu semináře, programy zaměřené na ochranu přírody a výstavy. Samotný vrch Kohútka je známý také jako lyžařské středisko s první čtyřsedačkovou lanovkou ve Zlínském kraji, zavítá tu každý rok asi sto padesát tisíc lidí v Česka i Slovenska.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …