Vyšlete armádu na Brusel, vzkázal Klausovi senátor Štětina

06.11.2011 20:36

Prezident republiky Václav Klaus, který je ze své funkce i vrchním velitelem ozbrojených sil, ve čtvrtek ve svém čtvrtečním projevu na velitelském shromáždění Armády ČR řekl, že mít vlastní armádu má smysl pouze tehdy, pokud bude Česká republika suverénním státem. Hlavním úkolem armády je totiž bránit celistvost státu. Politici s Klausem většinou souhlasí.

Vyšlete armádu na Brusel, vzkázal Klausovi senátor Štětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klaus ve svém projevu řekl, že souhlasí s ministrem obrany Alexandrem Vondrou, že armádu potřebujeme. Považuje ale jako nedostatečné pokoušet se postavit obhajobu potřeby naší armády primárně na základě jejího účinkování v zahraničních misích. Tyto mise podle něho dostatečným argumentem nejsou, a nemohou se stát výlučným zdrojem legitimity armády v očích veřejnosti.

celý projev: Prezident Klaus: Není to o armádě, ale o státu 

Armáda na parádu bez obrany suverénního státu je drahá legrace

„Nemyslím, že můžeme být armádou chemické ochrany a polních nemocnic. Není možné změnit armádu ani na pomocný záchranářský sbor například při povodních. Tyto věci sice úlohou armády také jsou, ale pouze TAKÉ. Hlavní rolí armády je - podle ústavy - bránit celistvost našeho státu. A zde to také všechno začíná i končí. Není to o armádě, ale o státu. Nechceme-li rezignovat na svůj stát, nechceme-li rezignovat na jeden ze základních atributů státu, pak armádu potřebujeme. Tato otázka bohužel dnes nemá samozřejmou odpověď," řekl vrchní velitel ozbrojených sil Klaus.

Čtěte také:
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

„Páni generálové a důstojníci, potřebu armády pomůžete obhájit, jen když budete spolu s některými z nás obhajovat existenci našeho státu - ve světě před globalizačními a v Evropě před unifikačními tendencemi. Jedině jako důsledek vážné politické debaty napříč celým politickým spektrem na toto téma je možné vysvětlit, zda armádu potřebujeme a jen za tohoto předpokladu je možné vést vážnou debatu - při dnešních obrovských tlacích na státní rozpočet v důsledku dalšího oslabování ekonomiky - o tom, aby byl na armádu vydělován potřebný objem finančních prostředků," apeloval prezident.

Klaus míní, že aby byla armáda jen formálním ornamentem na obrazu našeho, o řadu tradičních atributů oslabovaného státu, je příliš drahá.

Na Brusel!

Čeští politici s Klausem vesměs souhlasí. „S panem prezidentem souhlasím. Armáda je základním atributem suverénního státu. A platí to také opačně. Bez suverénního státu by armáda ztratila opodstatnění a také podporu veřejnosti. To vyplývá i z ústavy," řekl ParlamentnímListům.cz ministr obrany, senátor a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Čtěte také: Česko patří Čechům, ne Bruselu, říkají politici k 28. říjnu

Člen senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jaromír Štětina z klubu TOP 09 Jaromír Štětina však Klause nepochválil. „Očekávám, že pan prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil pošle tankové jednotky proti všem prodejnám McDonalda," ironizoval Štětina Klausovu narážku na globalizaci a dodal: „A očekávám také, že do Bruselu vyšle záhy paradesantní jednotky," dodal Štětina.

Základní atribut státu

„Armáda je jedním ze základních a zásadních atributů suverénního státu stejně jako národní měna, národní zahraniční politika a podobně. Prezident má naprostou pravdu," řekl redakci místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím.

Čtěte také: ODS proti budování euroarmády. Impotentní ptákovina

Po svém vyjádřil souhlas s prezidentem i člen senátního výboru pro zahraničí a obranu Vladimír Dryml z ČSSD. „Česká republika je a věřím, že i dále v budoucnu bude suverénní stát se svou armádou i prezidentem republiky. I když už u toho nebude velký privatizátor," šťouchl si do Klause senátor Dryml.

Suverenita státu v mezinárodních vztazích

„Na prezidentově prohlášení nevidím vůbec nic závadného, ale ani objevného. Pan prezident to pravděpodobně dává do souvislosti s vnější suverenitou státu v rámci mezinárodních vztahů a ani nikdy v minulosti se svým realistickým přístupem netajil," uvedla místopředsedkyně bezpečnostního výboru sněmovny Jana Černochová z ODS.

Další místopředseda výboru Viktor Paggio z Věcí veřejných stručně odpověděl, že s Klausem souhlasí. Stejně reagovala i místopředsedkyně sněmovního Zahraničního výboru Kateřina Konečná z KSČM.

psali jsme: Šéf lidovců Bělobrádek: Národ potřebuje domobranu

„S panem prezidentem souhlasím, protože obrana fyzické podstaty státu je základním znakem a úkolem suverénního státu. Nebude-li někdy, nedejbože, Česká republika suverénním státem, potom nebude mít právo ani armádu zřizovat a udržovat. To by bylo úkolem daného nového suveréna," myslí si člen branného výboru dolní sněmovny Jan Pajer z ODS.

Státní suverenita navenek i dovnitř znamená právo vykonávat exekutivu a vydávat zákony ve vlastní zemi a chovat se jako nezávislá jednotka mezinárodních vztahů. V současnosti podle různých odhadů již pochází více než 80 procent české legislativy z Bruselu a český parlament pouze inkorporuje bruselské směrnice do českého práva.

Více o národní suverenitě zde

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…