Pomohou smlouvy rodičů se školou? Účinné výchovné nástroje již máme

04.11.2011 9:05

Ministr školství Josef Dobeš (VV) spustil pilotní projekt uzavírání smluv mezi rodiči a školou. Dokument stanoví, co se bude dít, pokud nezvladatelného žáka nezvládne zpacifikovat škola ani rodiče. Má jít především o účinný nástroj proti záškoláctví. Nástroje ovšem máme již dnes. V Českých Budějovicích např. schválili vyhlášku, podle níž rodičům hrozí za neposlušnost dětí pokuta 3000 korun.

Pomohou smlouvy rodičů se školou? Účinné výchovné nástroje již máme

Ministerstvo školství spustilo na pětatřiceti školách pilotní projekt, v němž rodiče podepisují smlouvy se školou, jež mají napomoci při kázeňských problémech žáků. Šéf resortu Josef Dobeš (VV) si nápad se smlouvami vypůjčil v  zahraničí, v Německu či Británii jde o standardní výchovný nástroj. Informují o tom dnešní Lidové Noviny (LN).

Smlouva o vychovávání dětí

V zásadě jde o dokument stanovující individuální výchovný plán, Pokud např. mladík chodí za školu, v první fázi mu domluví učitel, pokud to nepomůže, pozvou se do školy rodiče, když se ani pak nic nezmění, škola informuje sociální pracovníky. Podpisu smlouvy bývají přítomny i sami žáci, aby věděli, co je čeká.

Oslovený psycholog k tomu ovšem dodává, že školy k vyhledávání odborné pomoci příliš brzo, domnívá se totiž, že mnohdy by stačilo dítě přesadit do přední lavice. „Moje zkušenosti jsou zatím takové, že školy rychle přistupují k tomu, že hledají odbornou pomoc jinde. Někdy ale úplně stačí, aby dítě nesedělo vzadu, ale u učitele,říká psycholog Václav Mertin, jenž je dní z členů týmu, který projekt smluv připravoval.

Jak však ukazuje příklad z Českých Budějovic, se záškoláctvím se dá bojovat i beze smluv na základě již dnes platné legislativy. Rada města zavedla od prvního září pokuty pro rodiče záškoláků. Pokud jejich ratolest do školy nedochází, hrozí jim sankce v podobě pokuty tři tisíce korun i odebrání sociálních dávek na tři měsíce.  

Související:

Žáci se čtyřkami se bez přijímaček na "střední" nedostanou

Dobeš vymýšlí plán: Chytří žáci by měli školám přinést peníze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…