Dobeš vymýšlí plán: Chytří žáci by měli školám přinést peníze

15.10.2010 16:53

Ministerstvo školství chce připravit nový systém financování škol, který by zohlednil jejich kvalitu. Záměr má být připraven do roku 2011. Jenže ministerstvo prozatím netuší, jak by mělo odměňování škol vypadat. Prozatím je jisté, že by se záměr řídil podle výsledků srovnávacích zkoušek.

Dobeš vymýšlí plán: Chytří žáci by měli školám přinést peníze

Jak v pátek uvedl ministr školství Josef Dobeš, školy budou dostávat peníze podle toho, jak jsou kvalitní, anebo jak vynikají při srovnávacích testech škol u žáků 5. a 9. tříd. Základní školy by tak již neměly dostávat peníze pouze podle počtu žáků.

Srovnání žáků, což je prý model podobný státním maturitám, má přitom odstartovat až v roce 2013. „Pokud chceme kvalitní vzdělávání, musíme finančně zvýhodnit kvalitní školy," uvedl Dobešův náměstek pro regionální školství Ladislav Němec. Náměstek však upozornil, že minimálně v prvních letech srovnávání se podle záměru nebudou sestavovat žebříčky škol.

Školy mají volnost a tak klesá úroveň, tvrdí ministr

Zatím kvalita škol v Česku pokulhává. Podle Dobeše jim dala reforma příliš volnosti. Škol je příliš, perou se o žáky a nemyslí na kvalitu, uvedla v této souvislosti Česká televize. „Mezinárodní srovnání nám ukazuje klesající úroveň a snižující se konkurenceschopnost našich žáků," upozornil pro televizi Dobeš.

Jaké jsou alespoň základní varianty odměňování, zmínila Jana Straková z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy. Podle jedné z nich by vyšší dotace dostávaly kvalitní školy, podle další by naopak více prostředků a metodickou pomoc čerpaly přednostně školy, jejichž žáci by v testech byli méně úspěšní.

Změna osnov a rušení škol - další výsledek

Kromě změny systému financování by nové srovnávací zkoušky měly sloužit i k případné úpravě školních osnov. Výsledky jednotlivých škol zároveň poskytnou zřizovatelům škol, tedy obcím, vodítko při redukci sítě škol. Školy jsou totiž nyní zaplněny jen ze šedesáti procent.

Jak již dříve zmínil Dobeš, výsledky srovnávacích zkoušek u deváťáků by mohly za několik let uznávat i střední školy místo přijímacích zkoušek. Jak uvedl server ČT24, podobný systém už v současnosti praktikují některé školy v Moravskoslezském kraji, v letech 2004 až 2008 se podobné srovnávání dělalo ve všech krajích vyjma Prahy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…