Poslancům nezdanění hazardu moc nevadí, v záloze mají Lex Farský

04.11.2011 21:00

Sněmovnu blokuje hazard, nikoliv vládní reformy, tvrdí v reakci na slova Petra Nečase o možném krachu plánovaného zdanění hazardu poslanec Josef Novotný z Věcí veřejných. Oslovení poslanci koalice se pak víceméně shodují, že pokud by daň pro hazard neprošla, nic tak hrozného by se nestalo. Naopak, klidně spát by podle nich mohl především neziskový sektor, který v těchto dnech velmi hlasitě podporuje své mecenáše, loterijní společnosti.

Poslancům nezdanění hazardu moc nevadí, v záloze mají Lex Farský
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Zdanění hazardu má být podle premiéra Nečase jednou z obětí chování opozice na probíhající schůzi Poslanecké sněmovny. Pro státní kasu to prý znamená rozlučku se sedmi miliardami, se kterými se v rozpočtu již počítá. I tak se ale koalice nehodlá s prosazením klasického devatenáctiprocentního zdanění hazardu a speciální dvacetiprocentní daně vzdát. I podle některých koaličních poslanců by ale rezignace na klasické zdanění namísto odvodů nebyla zas tak špatný nápad. V záloze je totiž řešení, které znamená menší dopad na neziskový sektor, který dosud nestandardní způsob zdanění hazardu formou odvodů využíval.

Je záložní řešení lepší než hlavní plán?

"Vzhledem k tomu, že jsme stihli schválit můj návrh loterijního zákona, tzv. Lex Farský, tak o žádné podstatné snížení příjmů veřejných rozpočtů nejde. Pokud se ale bavíme o příjmech státního rozpočtu, pak má premiér pravdu," říká poslanec TOP 09 Jan Farský, po kterém zákonodárci novelu Zákona o loteriích neoficiálně pojmenovali.

Novela by v případě účinnosti po 1. lednu 2012 podstatně navýšila příjmy do obecních rozpočtů, více peněz půjde podle Farského i na veřejně prospěšné účely. Státní rozpočet ale přijde zkrátka. "Nebude loterijní daň 20 procent ani korporátní 19 procent, které by šly do rozpočtu, to může být problém," příznává. Jedním dechem ale podotýká, že by se vyřešil problém, na který právě jeho poslanecký klub před několika ddny upozornil výzvou starostům, aby z poplatků, které vyinkasují za povolení hracích automatů v obci fiunancovali neziskové organizace na svém území a nahradili tak očekávaný propad příjmů.

K tématu výpadku příjmů z loterií:


Lex Farský přitom, pokud začne platit namísto nových daní pro hazard, bude paradoxně znamenat pro hazard větší výdaje na povinných odvodech bez ohledu na to, zda budou sázkařské firmy platit odvody neziskovému sektoru, nebo klasické daně. A podle Farského je vysoce pravděpodobné, že právě jeho úprava začne platit.

ČSSD: Hazard je jen kamufláž, pane premiére

V kuloárech sněmovny se totiž hovoří o nejednostnosti i v řadách ČSSD. Pokud by tedy premiér, varující před neschválením zdanění hazardu dokázal iniciovat jednání o tom, že se právě zdanění hazardu vyřadí z daňového balíčku ministra financí Kalouska, není vůbec jisté, že taková norma nalezne ve sněmovně dostatečnou podporu. "My bychom to zkusili rádi, ale nyní to nemá smysl. Je to pevnou součástí zákona o jednotných inkasních místech a ten ČSSD rozhodně nepodpoří a bude proti němu obstruovat," tvrdí poslanec.

To ale opozice rezolutně odmítá. "Pan premiér Nečas velmi dobře ví, že ve sněmovně má většinu a tak by mohl předkládat důležité zákony včas. Když je předloží na konci roku, ať se nediví. A hlavně, ať neshody v koalici, která ve skutečnosti zdržela předložení tohoto zákona, nehází na ČSSD, potažmo KSČM. Kdyby měli zájem zdanění hazardu řešit, měli s námi o tom jednat, což neudělali ani jednou. Navíc to mohli předložit samostatnou novelou a jsem si jist, že by to sněmovnou i Senátem prošlo tak hladce jako nic," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jeroným Tejc. Hazard je prý jen vějičkou, která má odlákat pozornost od jiných reformních zákonů. "Každý ví, že ČSSD zdanění hazardu podporuje," říká Tejc.

Svoboda (ODS): Opravdu nemají koncepci, jak financovat neziskový sektor

"Pokud se bavíme o zdanění loterií klasickou korporátní daní a speciální dvacetiprocentní loterijní daní, pak je pravda, že neziskový sektor bude mít obrovské problémy. Budou úplně bez peněz. V návrhu totiž není absolutně žádná koncepce, jak výpadek ve financování neziskovek, sportu, kultury či charity nahradit. S tímto sektorem se v podstatě nepočítá," řekl ParlamentnímListům.cz šéf sněmovního podvýboru pro daně, cla a loterie Pavel Svoboda (ODS). Pokud by díky neschválení zůstal v platnosti Lex Farský, bylo by podle něj financování neziskového sektoru zajištěno mnohem transparentnějším způsobem než doposud. "Absence nějaké formy financování neziskovek je pro některé poslance největším problémem nově navrhovaného zdanění hazardu," konstatuje Svoboda.


Tři scénáře. Nyní sledujeme první z nich

Zcela jiného názoru je tradičně známý odpůrce hazardu Josef Novotný z Věcí veřejných. Podle něj nyní sněmovnu možná neparalyzuje boj o reformy, ale jen velmi dobře sehrané divadlo, které má za cíl společnými silami koalice a opozice zabránit právě zdanění hazardu. Přímé důkazy o tom, že česká politická reprezentace klidně potopí reformy, se kterými počítá už rozpočet na příští rok, ale Novotný nemá. "Hazard a jeho budoucí zdanění je jedním z možných důvodů nevysvětlitelného chování opozice. Opět zde tedy existuje dohoda, a tu zástupci loterijních společností v kuloárech otevřeně proklamují, že hazard zdaněn nemá být a nebude. Šéfové loterijních společností jsou ujišťováni, že mohou být v klidu," tvrdí poslanec.

Ohledně nepřijetí zdanění hazardu prý počítají velcí hráči se třemi scénáři. Blokace sněmovny opozicí, která podle Novotného takto skrytě spolupracuje se zlobbovanými poslanci koalice (samozřejmě s výjimkou VV) je jedním z nich. "Zálohou je odmítnutí v Senátu, případně prezidentské veto celému JIMovi (v poslaneckém žargonu Zákon o jednotném inkasním místě, pozn. red.). I proto se na zdanění a přísné regulaci hazardu celé koalice tak ochotně shodla. Začal jsem být obezřetný už ve chvíli, kdy to mělo jít do sněmovny jako součást JIMu. V momentě, kdy jsem začal křičet, že to musí být předloženo samostatně, Kalousek málem skládal funkci, aby to uvnitř JIMa za každou cenu udržel a udělal tak zdanění hazardu nehlasovatelné opozičními poslanci," vysvětluje Novotný.

Lahev od Gazdíka

Novotnému bylo prý v tu chvíli jasné, že zdanění hazardu neprojde. Na toto téma se prý vsadil o lahev dobrého vína s šéfem klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem, který sázku přijal. Novotný se tak podle svých slov těší na dobré pití. "ČSSD má dobrý důvod zdanění hazardu zablokovat, přislíbené peníze z něj se na volební kampaň dobře hodí," nebere si servítky Novotný.

Farský podle Novotného pravdu nemá. Se zvýšením odvodů, ale stále v režii nadací zřízených loterijními společnostmi, totiž podle poslance Véček vzroste objem prostředků, které nelze kontrolovat. I přesto, že novela Zákona o loteriích kontrolu každé koruny vydané hazardem na charitu zpřísňuje.

Ať už bude přijata daňová novela či nikoliv, postavení hazardu se po Novém roce zásadně změní. Společnosti, provozující hrací automaty či loterie již nebudou mít možnost využít menší objem odvodů na veřejně prospěšné účely na pouhých 6 procent tím, že zisk rozdělí na několik menších dceřinných společností. Dvacet procent zisku, které prostřednictvím nadací budou nadále rozdělovat neziskovému sektoru, bude pod přísnou kontrolou Ministerstva financí. To vše v případě, že Kalouskův daňový balíček neprojde díky zablokované sněmovně. V opačném případě se odvody z hazardu změní v klasickou daň, příjem státního rozpočtu. Navíc se bude platit poplatek z každého videoloterijního terminálu.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…