Poslanci nerozhodují svobodně, tvrdí lobbista ze světa hazardu

02.11.2011 9:55

Existuje možnost, že nějaké občanské sdružení obdrží od hazardní firmy např. devět set tisíc korun, ale následně z toho potichu osm set tisíc hazardní firmě vrátí. Přesně to se nelíbí Zdeňku Bartákovi, který vystupuje coby lobbista jednoho sdružení zábavního průmyslu. Poslanci jsou podle Bartáka tlačeni k tomu, aby tento bohatý zdroj peněz nezastavovali.

Poslanci nerozhodují svobodně, tvrdí lobbista ze světa hazardu
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Nestává se často, aby lobbisté útočili do vlastních řad. Zdeněk Barták, který zastupuje sdružení zábavního průmyslu UNASO, tak přesto činí, když tvrdí, že část hazardního průmyslu si prostě zvykla podvádět. Prohlásil to v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

Za poslance rozhodují lobbisté

Bartákovi se nelíbí především to, že poslanci začali ustupovat od svého záměru na zdanění hazardu a zrušení odvodů na charitativní projekty, které se namnoze ukazují jako velmi neprůhledné. Některé firmy však velmi tlačí na to, aby tyto tzv. odvody na dobro zůstaly.

„Když se v novinách píše, že si někdo za peníze z odvodů postavil lékárnu nebo že někdo investoval do vlastního safari, tak je to vážné podezření, ale zároveň tady existují úniky, které nikdo nikdy nedohledá," tvrdí lobbista. Dodává k tomu, že právě proto tlačí někteří jeho kolegové na poslance, jako jsou Pavel Svoboda (ODS) či Michal Babák (VV), aby tento penězovod nerušili.

Existuje totiž možnost, že nějaké občanské sdružení obdrží od hazardní firmy např. devět set tisíc korun, ale následně z toho potichu osm set tisíc hazardní firmě vrátí. Barták v této souvislosti odmítá jmenovat konkrétní firmy, ale poukazuje na to, že loterijní společnost Sazka musela mít v minulosti z čeho stavět svou proslulou halu.

Postup starostů není férový

Na otázku, proč se proti podobným praktikám postavil až nyní a ne mnohem dříve Barták odpovídá, že původně netušil, o jak velký jde problém, to se dozvěděl až z médií a když to teď ví, tak proti tomu bojuje. Na druhou stranu kritizuje starosty za to, že na území svých obcí zakazují herny a to ze dne na den.

„Kdyby starosta města řekl: My chceme za pět let zónu bez hazardu, tak to bude korektní. Ale to, aby vám v lednu město povolilo novou hernu a v červnu vám řeklo, že ji nechce, tak to je typický český Kocourkov." Uzavírá lobbista.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Související:

Herny a kasina v Přerově jen kvetou. Koalice jim dala znovu zelenou

Podaří se omezit hazard? S vládou souhlasí i ČSSD

Kladno nechce hazard ve městě, vzdoruje ministerstvu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…