Zaorálek: Jsem idiot, věřil jsem Grossovi. Mám skončit? Půjdu

04.11.2011 21:40

Sociální demokraté dále pokračují v obstrukcích, aby co nejvíce oddálili přijetí reformních zákonů vládní koalice. V roce 2010 to samé činila ODS a například Bohuslav Sobotka označil obstrukce za zoufalý nástroj. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka to ale tehdy byla jiná situace.

Zaorálek: Jsem idiot, věřil jsem Grossovi. Mám skončit? Půjdu
Foto: Repro ČT
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek v pořadu České televize Hyde park

ČSSD se snaží co nejvíce oddálit schválení zákonů, které Senát vrátil Poslanecké sněmovně. A činí tak pomocí obstrukcí. Přitom v roce 2010 prohlásil sociálnědemokratický předseda Bohuslav Sobotka: "Parlamentní obstrukce bývá často posledním (zoufalým) nástrojem zviditelnění malých či extremisticky orientovaných politických stran, které chtějí takto demonstrovat svůj zásadní odpor proti vůli příslušné parlamentní většiny."

Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka to ale byla jiná situace. „ODS se tehdy začala paradoxně chovat jako strana zahnaná do kouta," tvrdil v Hyde Parku na ČT. „Tehdy to bylo jiné, použila to nejsilnější strana ve sněmovně," neviděl mezi těmito dvěma obstrukcemi paralelu. Obstrukce ČSSD považuje Zaorálek za absolutně důstojnou formu odmítání zákonů.

Související:


Jako příklad uvedl Zaorálek Velkou Británii. V ní prý také narazil na obstrukce, když se jednalo třeba celou noc. „Ctihodní lordi spali na těch pryčnách..." vzpomínal v pořadu. A stejně tak i sociální demokraté prý musí hájit zájmy těch, kteří je zvolili. „Já si totiž nemyslím, že je to pouze destruktivní metoda," vysvětloval.

Podle Zaorálka je současná vláda absolutně nevhodná pro tuto situaci. „Zdržet přijetí těchto zákonů by bylo opravdu požehnáním," doufal v to, že některé zákony už zřejmě nestihnou přijmout tak rychle, aby začaly platit od 1. ledna.

  • Více ke sněmovním obstrukcím ZDE


Zároveň ale připustil, že nynější Česká republika nemůže fungovat jako úplně sociální stát, například jako Švédsko. Spíš by se mělo „břemeno" více rozložit. „Máme-li dneska šetřit, tak to nejde dělat tak, že z toho budou vyjmuti ti nejbohatší," zdůvodňoval.

V diskuzi ale přišla řeč i na jednoho konkrétního bohatého člověka, a to bývalého předsedu ČSSD Stanislava Grosse. „Já jsem Stanislavu Grossovi věřil v době, kdy jsem s ním spolupracoval jako s předsedou strany, a nějaká podezření padala okolo toho bytu. A dnes, tak tady řeknu: jsem idiot," přiznal Zaorálek. „Protože je mi jasné, že ty peníze, které dnes má, tak to je něco, k čemu nemohl regulérním způsobem přijít," pokračoval.

Související: Takhle si žije Gross. Bulvár sleduje bydlení slavných


„Je to pro mě zklamání a dobře, v televizi se přiznávám: jsem hlupák," zopakoval. „Pokud by mi lidi řekli, že za tohle bych už neměl dál v politice pokračovat, tak budiž. ... Až to řeknou, tak půjdu," slíbil Zaorálek.

S názory místopředsedy Zaorálka souhlasilo 75 procent diváků, 25 procent bylo proti.


Čtěte více:

  • Poslanci budou jednat k reformám i v sobotu a v neděli. Odhlasovali to, ale opozice je proti 
  • Stanjura: Pravice na Senát nedá. Vrácené zákony schválíme v původním znění 
  • Stát tu není od zajišťování štěstí lidí. Vzkaz smutným voličům
  • Foto: Repro ČT


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: pan

    Tomio Okamura byl položen dotaz

    Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

    Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…