Česko mezi nejvyspělejšími státy. Žijeme si lépe než Italové

06.11.2011 20:22

I přes nepříjemné škrty a snižování životní úrovně si Česko v mezinárodních srovnáních stále stojí velmi dobře. Podle parametrů Indexu prosperity republika obsadila slušné 26. místo, což je výš než většina států jižní Evropy včetně Itálie. Prvenství experti tradičně přisoudili Norsku a ostatním severským státům, poslední příčky obsadily země subsaharské Afriky.

Česko mezi nejvyspělejšími státy. Žijeme si lépe než Italové

Index prosperity měřil bohatství a kvalitu života ve 110 státech světa. Odborníci přitom zvlášť hodnotili osm hlavních oborů, mimo jiné třeba stav ekonomiky, způsob vládnutí nebo svobodu a zdraví obyvatel.

Úspěch pro střední Evropu

V žebříčku se letos nejlépe umístilo Norsko, další tři skandinávské země pak obsadily příčky do desátého místa. Česko si sice 26. místem oproti loňsku o dvě příčky pohoršilo, stále však stojí mezi nejvyspělejšími zeměmi světa.

Letošní výsledky vystavují velmi příznivé hodnocení zemím někdejšího východního bloku. Česko, Polsko, Slovinsko i další země vykazují lepší výsledky než skupina zemí nazývaná PIGS - žijeme si tedy lépe než Řekové, Španělé, Italové nebo Portugalci. Středoevropské země mají lepší výsledky v klíčových ukazatelích, jako je způsob vládnutí nebo společenský kapitál. Česko i jeho sousedé navíc vykazují nižší míru korupce i vyšší efektivitu právního státu i veřejné sféry.

Více z rubriky STATISTIKA

Nejvyšší hodnocení, tedy páté místo, experti Česku přisoudili v ukazateli hodnotícím mírumilovnost a nenásilnost v rámci světového pořádku. Podle studie navíc celých 65 procent lidí věří, že šanci uspět mají ti nejnadanější a 61 procent lidí se v zemi cítí bezpečně. Smutnější výsledek naopak vykázala kategorie důvěra mezi lidmi - jen 25 procent Čechů důvěřuje jeden druhému.

Černá můra střední Afriky

Poslední příčky tabulky tradičně obsadily země subsaharské Afriky, které obsadily osm z posledních deseti míst. Nejhorší podmínky pro život panují podle studie ve Středoafrické republice.

Čtěte také:

Česko patří Čechům, ne Bruselu, říkají politici k 28. říjnu 

Česko slaví 93 let jako samostatný stát. Prezident bude udělovat vyznamenání 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…