Obce přijdou o 3 miliardy kvůli změně v rozdělení odvodů z hazardu

10.11.2011 12:18

Změna v rozdělení odvodů z loterií a sázek mezi obce, stát a sázkové společnosti, kterou ve středu schválili poslanci, bude pro obce oproti původnímu vládnímu návrhu znamenat propad příjmů ve výši tří miliard korun. Na konferenci Dopady reforem na hospodaření obcí a měst to dnes prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). O další příjmy obce a města příští rok připraví zhoršení hospodářské situace.

Obce přijdou o 3 miliardy kvůli změně v rozdělení odvodů z hazardu

Vláda v rámci reformy navrhla sjednocení sazby odvodů u hazardu na jednotnou minimální hranici 20 procent s platností od nového roku. Stát a obce si měly odvody rozdělit v poměru 90:10. Úterní koaliční dohoda poměr měnila na 70:30, nakonec se ale po středečnímu hlasování ve sněmovně mají odvody dělit na třetiny mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely.

Podle původního vládního návrhu měly obce na výnosech z hazardu získat 5,9 miliardy korun a stát 2,3 miliardy korun. Na základě návrhu schváleného ve středu poslanci obce dostanou 2,9 miliardy korun, stát 2,6 miliardy Kč a sázkové společnosti budou na dobročinné účely rozdělovat 2,7 miliardy korun.

Vláda si myje ruce

"To nebyla vůle ministerstva financí, vlády České republiky, ale konkrétních poslanců, konkrétních politických stran - ODS, ČSSD, Věcí veřejných a KSČM," řekl dnes Kalousek.

Kalousek také zástupcům měst a obcí řekl, že o další peníze v příštím roce přijdou kvůli zpomalení ekonomiky. Podle říjnové prognózy ministerstva financí by měla česká ekonomika v příštím roce růst pouze o jedno procento, předchozí předpověď, na základě které byl i navržen státní rozpočet na příští rok, přitom předpokládala růst o o 2,5 procenta. Při jednoprocentním růstu se přitom podle ministra příjmy rozpočtu propadnou o 15 až 17 miliard korun. "Pro vás to znamená, že musíte počítat s propadem příjmů ve výši tří miliard korun," řekl Kalousek zástupcům měst a obcí.

Kolaps nebo jednoprocentní růst

Kalousek zopakoval, že MF si nechává zpracovat tři varianty vývoje ekonomiky, z nichž jedna počítá s jednoprocentním růstem a jedna s finančním kolapsem v eurozóně. "Kdybych si byl jist, že ta říjnová prognóza je definitivní, ještě teď by stálo za to ten rozpočet přepracovat," řekl Kalousek. Tuto jistotu však nemá, řekl a zopakoval, že Česká republika bude pravděpodobně konfrontována s mnohem horším výhledem.

Šetřit podle Kalouska musí všichni. "Kde se šetřit dá, jsou objemy platů ve státní správě," řekl. Již loni zde přitom objem platů klesl o 2,5 procenta, v prvním pololetí letošního roku pak o 5,3 procenta.

Čtěte více:

John (VV): Hazard musí platit státu víc. A bez výjimek

Hazard z minula ohrožuje Kalouska. A ten budoucí zase vládu

Novotný (VV): Hazard nesmí být zvýhodňován

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…