Dobeš pro rozhlas: Koaliční dohody jsem já neporušil

11.11.2011 9:13

Ministr školství Josef Dobeš si není vědom toho, že by porušil koaliční dohody. Řekl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Podle něj se vláda dohodla na postoupení některých jednacích bodů rovnou do Poslanecké sněmovny. A on se již tehdy s ministrem financí domluvil na parametrech, jak se hazard zdaní.

Dobeš pro rozhlas: Koaliční dohody jsem já neporušil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Zdanění hazardu koalici velmi rozklížilo. Ve středu totiž ODS hlasovala o podobě zdanění hazardu s opoziční ČSSD, což posléze rozzlobilo TOP 09. Schválená změna v rozdělení odvodů z hazardu připraví totiž podle některých poslanců obce o tři miliardy korun. Podle původního vládního návrhu měly obce na výnosech z hazardu získat skoro šest miliard korun. Nakonec se odvody budou dělit na třetiny mezi obce, ministerstvo školství a třetinu budou rozdělovat loterijní firmy na charitu.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska tak ve sněmovně vyhrála sázková lobby: „Jednoznačně zvítězila sázková lobby a poslanci ODS, ČSSD, VV i komunistů obrali obce zhruba o tři  miliardy korun ve prospěch sázkových společností. O tom nerozhodlo ministerstvo financí, nerozhodla vláda. Rozhodli o tom konkrétní poslanci konkrétních politických stran. Ptejte se jich po jejich motivech. Určitě budou ušlechtilé."

Více:

Ministr školství ale tvrdí, že na tom, jak se z hazardu část peněz použije na sport, byl již domluven s ministrem Kalouskem.

„Já jsem se s ministrem financí domluvil na parametrech, jak zdaníme hazard. A já jsem neudělal nic jiného, než že jsem setrval na svém slovu. A nebyl jsem ovlivněn ani žádným byznysem v oblasti hazardu, ale ani budoucími volbami. Pan ministr financí se mnou sportovnímu prostředí, že půjde do rozpočtu ministerstva školství část peněz z hazardu; v žádném jeho předloženém návrhu toto není," řekl Dobeš pro Radiožurnál.

Konec koalice?

Téměř všechna média včera referovala o  tom, že z dohody koaličních stran o zdanění hazardu tak zbylo jen málo. Od příštího roku se měl hazard standardně zdanit a navíc loterijní odvod ve výši 20 procent z rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými penězi si měl rozdělit stát a obce v poměru 70 procent ku 30. Tento záměr ale vzal ve sněmovně za své.

Nejednota poslanců při hlasování o daňové reformě nalomila podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga koaliční důvěru. Pokud by se podobná ‚koaliční nevěra‘ opakovala, mohlo by to prý znamenat konec koalice.

Čtěte více:

  • Stanjura (ODS): O návrhu daňové reformy se hlasovalo zcela v souladu s koaliční smlouvou
  • Obce přijdou o 3 miliardy kvůli změně v rozdělení odvodů z hazardu
  • John (VV): Hazard musí platit státu víc. A bez výjimek
  • Hazard z minula ohrožuje Kalouska. A ten budoucí zase vládu
  • Novotný (VV): Hazard nesmí být zvýhodňován
  • Psali jsme:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

    21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

    Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…