Drábek neustoupil, handicapovaní hrozí protestem

15.11.2011 18:32

Veřejný protest zdravotně postižených proti nové vyhlášce, která upravuje způsob posuzování jejich zdravotního stavu kvůli vyplácení příspěvků na péči, se přiblížil. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) až na drobné výjimky nepřistoupilo na jejich návrhy. ČTK to dnes řekl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. NRZP se ještě pokusí zvrátit rozhodnutí MPSV na dalším jednání příští týden.

Drábek neustoupil, handicapovaní hrozí protestem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

"Ministerstvo nám v zásadě sdělilo, že naše návrhy až na výjimky nepřijímá," uvedl Krása. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) mu prý řekl, že zaměstnanci ministerstva jim vyhoví, pouze to nesmí mít ekonomické dopady. Podle Krásy návrhy NRZP takové dopady nemají. "Cesta k dohodě se teď zatemňuje," dodal.

Bude těžší dostat se k lékaři

MPSV mimo jiné akceptovalo návrh, aby se přihlíželo ke schopnosti člověka sám si doma zatopit. Naopak odmítlo například požadavek na to, aby handicapovaný, který chodí o holích, jezdí na vozíku a podobně byl považován za člověka s problémy v mobilitě. "Oni úplně otočili smysl posuzování a říkají, že když někdo má protézy, tak nepotřebuje žádnou pomoc," kritizoval Krása postoj ministerstva.

Pokud MPSV podle Krásy na dalším jednání, které se uskuteční příští týden, nezmění svůj postoj, má NRZP připravenou variantu protestu. Vyhláška v současné podobě by totiž podle něho znamenala, že desetitisíce lidí přijdou o průkazy ZTP nebo ZTP/P a ztratí nárok na příspěvek na mobilitu. Ztíží se jim tak možnost dostat se například k lékaři.

Čtěte:

O diskriminaci handicapovaných se nemluví, stěžuje si Krása

Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …