Mladé příliš nelákáme, přiznal komunista. Věří v koalici s ČSSD

23.11.2011 14:22

Komunisté mají v současné době v Moravskoslezském zastupitelstvu 11 členů. ParlamentníListy.cz se zeptaly zastupitele a předsedy klubu KSČM Josefa Babky, jak odhaduje své šance v příštích volbách v roce 2012. Zajímal je ale také jeho pohled na vzrůst extremismu či nezaměstnanost.

Mladé příliš nelákáme, přiznal  komunista. Věří v koalici s ČSSD

Můžete prozradit volební strategii?
 

Na odhady volebního výsledku je příliš brzy. Čeká nás ještě roční práce, která bude rozhodující pro hodnocení naší účasti ve vedení Moravskoslezského kraje, kde naší tři zástupci pracovali v Radě kraje a dalších šest členů vedlo jednotlivé výbory zastupitelstva. A nebyly to jednoduché úseky. Naši náměstci hejtmana vedli úseky zdravotnictví, sociálních věcí, kultury a péče o památky. Předsedové a předsedkyně výborů a komisí vedli své kolektivy v oblastech financí, školství, vzdělanosti a zaměstnanosti, životního prostředí, dopravy, územního plánu, zahraničních vztahů a bezpečnostní a práce integrovaného záchranného systému. No a strategie bude zřejmá. Přesvědčit občany Moravskoslezského kraje na celém jeho území, že volbou našich kandidátů volí ty zástupce, kteří je nezklamou a budou plnit závazky, které budou prezentovat ve svém volebním programu.

Více zde:

Kolik členů máte v kraji a jaká je věková struktura?

Jsme bezesporu nejpočetnější strana z velkého politického spektra. To má své historické kořeny, ale i skutečnost, že myšlenky sociálně spravedlivé společnosti oslovují po dvaceti letech kapitalismu i střední a mladou generaci. Je úctyhodné, že po zběsilé antikomunistické hysterii a kampani, po které řady komunistické strany opustily desetitisíce členů naše řady, neopustili zejména ti, kteří své členství nikdy nespojovali s výhodami či "prebendami" vyplývající z postavení politických stran při vedení a řízení věcí veřejných. Nechuť, angažovat se v politických stranách, zejména mladých lidí se však projevuje i v naší straně. Příliv mladých členů strany tak není schopen nahradit přirozený úbytek vyplývající z věkového průměru členů naší strany, který je kolem 70let. Přesto ze zhruba 60.000 členů v rámci ČR máme tisíce členů, kteří jsou v aktivním pracovním věku, což dokazuje složení našich zastupitelů a poslanců.

Jsme opravdu jediná autentická levicová strana

Proč si myslíte, že by vás měli lidé v krajských volbách volit?

Chci zdůraznit, že by občané zejména měli využít svého ústavního práva a přijít volit. A proč zrovna nás? Protože jsme opravdu jediná autentická levicová politická strana, jejíž volbou získají levicoví voliči jistotu, že bude hájit jejich zájmy, zájmy celého území Moravskoslezského kraje. Jedině silné zastoupení KSČM v zastupitelstvu MSK zaručí relevantní sílu proti pravicovým stranám a garanci levicového přístupu při řešení problému Moravskoslezského kraje a jeho jednotlivých regionů.

Koho považujete za největšího soupeře v nadcházejících volbách a proč?

Při znalosti programu a praktických kroků ODS a TOP 09, případně stran na jedno použití na centrální úrovni je má odpověď zcela zřejmá. Nechceme-li připustit nastartování privatizace zdravotních a sociálních služeb a výprodeje potřebného majetku kraje garantovaných dosavadní koalicí ČSSD a KSČM, měli by voliči pečlivě vážit své rozhodnutí komu dají svůj hlas.

Více o KSČM zde

Extremismus nelze podceňovat

Jak se díváte na zviditelňování se extremistických stran v regionu?

Extremismus a jeho projevy a nositele v žádném případě nelze podceňovat. Zhoršování sociálně politické situace, neřešení některých dalších problému v jednotlivých místech na celém území ČR, Moravskoslezský kraj nevyjímaje, je živná půda pro tyto organizace. Zcela zásadně odmítáme spolupráci se subjekty, které propagují rasovou, národnostní, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Naopak jsme připravení k aktivní spolupráci se všemi politickými subjekty, které proti této nesnášenlivosti chtějí aktivně bojovat a vytvářet podmínky pro likvidaci jejího ekonomického, sociálního a politického podhoubí.

Co je vašim největším úspěchem v průběhu působení v zastupitelstvu MSK? A proč to za největší úspěch považujete?

Zatím tříleté působení ve vedení kraje od doby, kdy jsme převzali politickou spoluodpovědnost při řešení problémů a rozvoje kraje, považuji za poměrně úspěšné. Při zhoršené ekonomické a hospodářské situaci, která se mimo jiné projevila v poklesu příjmů krajského rozpočtu mě těší nejúspěšnější, v rámci České republiky, čerpání prostředků z Evropské unie na akce a programy, které pozitivně ovlivnily životní podmínky občanů Moravskoslezského kraje. Další výrazné pozitivum spatřuji, že přes absolutně bezkoncepční a škodlivou politiku Vlády ČR v oblasti zdravotnictví, sociálních věcí, ale i školství a dopravy, se podařilo pro občany MSK zabezpečit dostupnost a rozsah poskytovaných služeb v uvedených oblastech. V neposlední řadě je to udržení ratingu A2, který prokazuje, že i levicová „vláda" kraje dokáže úspěšně hospodařit s veřejnými prostředky.

Související:

Co se vám naopak nepovedlo a proč?

Nepodařilo se nám díky sníženým příjmům z rozpočtového určení daní zajistit ještě větší podporu obcím a neziskovým organizacím pracujícím s mládeží, přestože jsme do těchto oblastí směřovali prostředky přesahující 150 milionů ročně.

Myslíte si, že KSČM má i v současné době voličům co říct a čím je oslovit?

Bezesporu. Náš program vychází z potřeb občanů a jednotlivých regionů. Vždy prokazujeme, že co si vytyčíme, tak prosazujeme. Sociálně spravedlivá společnost je náš program a cíl, k tomu nasazujeme všechny své síly, které má naše strana k dispozici jak na úrovni Parlamentu ČR, tak i v zastupitelstvech měst, obcí i krajů.

Jak vy by jste řešili největší problémy regionu, jakými jsou vysoká nezaměstnanost a znečišťování ovzduší?

Vytváření podmínek pro rozvoj podnikání, podpora všech forem vzdělávání, zajištění podmínek pro mobilitu pracovních sil, podpora vědy, výzkumu a inovací, ale i cílené programy pro podporu zaměstnanosti jsou opatření, které mohou napomoci zvrátit nepříznivý vývoj v nezaměstnanosti v našem kraji. V oblasti životního prostředí a zejména zlepšení ovzduší je nutné zajistit opatření ve všech třech oblastech , které ho zhoršují. Průmysl, doprava a lokální topeniště jsou hlavními znečišťovateli ovzduší. V průmyslu jde o aplikaci moderních technologií, v dopravě mimo obchvatů měst a obcí přechod na ekologická paliva jako je například CNG. A v lokálních topeništích podpora výměny stávajících kotlů na pevná paliva za ekologicky šetrnější druhy s podporou státu, kraje i obcí.

Se snížením financí do regionu nesouhlasíme

Jak se podle vás plánované snižování financí proudících do regionu z rozpočtového určení daní odrazí na životě v MSK? Znáte recept na tyto problémy?

Předložený návrh zákona o RUD je pro Moravskoslezský kraj absolutně nepřijatelný. Celkově snižuje příjmy finančních prostředků do MSK přesto, že jeho hospodářská výkonnost je po Praze nejvyšší. V případě jeho přijetí v navržené podobě by nejvíce postihl krajské město Ostravu, která by přišla téměř o jednu miliardu korun. Recept je jediný. Připravit takový zákon o RUD, který by respektoval potřeby jednotlivých stupňů samosprávy, a úkolům, které pro tyto samosprávy vyplývají z jejich zákonného rámce. Osobně jsem pro posílení finanční soběstačnosti měst, obcí a krajů na úkor centrálních orgánů. K tomu je však nutno dokončit reformu státní správy, a to při výkonnosti dnešního parlamentu a Vlády ČR je velmi složité.

JUDr. Josef Babka (55 let) je absolventem právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Do KSČ vstoupil v roku 1976, členem KSČM je od roku 1990. Po vyučení v oboru elektromechanik absolvoval Střední průmyslovou školu vakuové a polovodičové elektrotechniky v Rožnově pod Radhoště. Poté nastoupil v železárnách a drátovnách v Bohumíně jako dělník na ocelárně. Pracoval v řadě svazáckých funkcích od předsedy obvodního výboru SSM až po ČÚV SSM jako vedoucí oddělení pracující mládeže. V roce 1986 byl zvolen za poslance, byl členem rady a tajemníkem obvodního národního výboru v Ostravě 1, kde pracoval do voleb v roce 1990.

Josef Babka je dlouholetý člen zastupitelstva statutárního města Ostravy, jedno volební období člen rady města.- Od zřízení krajů- člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje , v současné době je členem Rady kraje a předsedou komise bezpečnostní a pro práci integrovaného záchranného systému. Zároveň je dlouholetým předseda klubu zastupitelů v městě Ostrava a Moravskoslezského kraje. Pracuje jako vedoucí odboru speciálních projektů ve společnosti VITKOVICE, a.s., kde rovněž působí v pozici předsedy dozorčí rady společnosti. Člen KSČ od roku 1976, KSČM od 1990. 

Josef Babka je ženatý, otec tří dětí (čtvrtý nevlastní) a dědeček 3 vnoučat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…